Prima pagină » Coronavirus » Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire” (EXCLUSIV)

Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire” (EXCLUSIV)

Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire” (EXCLUSIV)

Guvernul va modifica regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19, astfel că o persoană decedată în urma virusului SARS-COV-2 va putea fi îmbrăcată, iar ulterior sicriul va fi sigilat. Administratorii de pompe funebre sunt reticenți, mulți refuză, iar pentru aceste proceduri este nevoie ca firma funerară să fie unitate de servicii funerare autorizată DSP: o morgă privată, un frigider separat pentru morții de Covid-19, un contract cu o companie specializată în deșeurile periculoase. Totodată, cei care dețin aceste firme spun că prețurile pentru astfel de servicii vor crește foarte mult.

În România există foarte puține astfel de unitități autorizate, spune Alexandru Ruș, purtătorul de cuvânt al Federației Române Funerare, pentru GÂNDUL.RO.

Prețurile vor exploda pentru serviciile funerare COVID

Majoritatea celor care lucrează în domeniu se tem pentru viața familiei lor. Sunt multe aspecte, iar oamenii se feresc. Sunt multe decese și la domiciliu, iar operațiunea aceasta se va face în cadrul unei firme funerare autorizate cu sală pregătire decedați. În Italia spre exemplu se sigilează și se duce direct la groapă. Firma de pompe funebre trebuie să fie autorizată de DSP și să aibă sală de pregătire decedați. Trebuie să se înțeleagă clar diferența dintre firme funebre autorizate pe transport și firme ca și unitate. Unitate înseamnă în momentul când ai o sală pentru îmbălsămare, atunci când ai un contract cu o firmă specială pentru deșeurile periculoase. Aici persoanalul trebuie să respecte protocolul de COVID referitor la echipamente, persoana decedată se duce la sala de pregătire, și dacă vorbim de un decedat COVID, trebuie să ai un frigider separat, apoi se face sigilarea sicriului. În foarte multe județe nu există nicio firmă autorizată”, spune Alexandru Ruș pentru GÂNDUL.RO.

Cât privește prețurile pentru astfel de servicii, antreprenorii se așteaptă ca acestea să se dubleze, chiar tripleze.

Prețul cu siguranță va fi mai mare pentru că din start sunt probleme cu personalul din acest domeniu. Cu siguranță că prețurile se vor dubla sau tripla. Sunt oameni care spun că au copii acasă și refuză să facă aceste proceduri. Pe lângă asta, cu siguranță va crește și ilegalitatea în domeniul funerar. Vor fi mulți care nu vor respecta condițiile și vom ajunge să ținem decedații prin depozite, garaje. Există riscuri atunci când trebuie să îmbraci un decedat de Covid-19.Persoana respectivă mai are oxigen. Făcând manevrele de îmbrăcat, automat, poți să te contaminezi cu acest virus. Sunt mai mulți factori și există o presiune în domeniul funerar pe tema aceasta, mai spune purtătorul de cuvânt al Federației Române Funerare.

Ce înseamnă unitate funerară?

„Este foarte important ca acea firmă funerară să fie unitate de servicii funerare autorizată de DSP. Dacă nu este unitate nu poate să facă absolut nimic pentru o persoană decedată de Covid, pentru că nu deține un frigider, o morgă privată, contract cu deșeurile periciloase. Virusul poate rămâne pe hainele persoanei decedate. Unde se aruncă acestea? La gunoi. Va fi o nenorocire. Dacă nu există un contract cu firmele specializate așa cum au spitalele, toată lumea va arunca deșeurile la gunoi. Sunt foarte puține unitățiile de pompe funebre care respectă aceste condiții de igienă și oricum nu vor face față dacă se impune ca persoana decedată să fie îmbrăcată, din cauza deficitului de personal”, mai spune acesta.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii cultelor pentru a discuta despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu Covid-19. Ordinul va fi publicat, luni, în Monitorul Oficial.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele