Ministerul Sănătăţii din România are șansa să pună în funcțiune o aplicație pentru telefonul mobil, ce are rolul de a avertiza atunci când o persoană se apropie de o alta care a contractat COVID-19. Soft-ul a fost realizat de echipele uniapply.io și listle.io, iar Andrei Nicolae, Radu Mazilu, Alexandru Enache, Ștefan Tapescu, Mihai Baltac, Dragoș Ilie și Paul Ionescu sunt cei șapte tineri care au lucrat la implementarea aplicației.
De precizat că Andrei Nicolae, Radu Mazilu și Alexandru Enache sunt fondatorii principali ai aplicației. Aproximativ cinci săptămâni le-a luat că să pună la punct aplicația care a primit numele “Prevenție Covid-19”. În prezent, aplicația este gata de lansare. Însă, pentru a fi descărcată de potențialii utilizatori, este nevoie de aprobarea Guvernului.
“Ca să reducem riscul îmbolnăvirilor de coronavirus și a pentru a ajuta economia să continue, am făcut o aplicație care să identifice dacă o persoană infectată cu COVID-19 a intrat în contact cu altele, anunțându-i totodată pe aceștia pentru a intra în autoizolare. E aceeași aplicație pe care cei din Israel o folosesc pentru prevenirea răspândirii virusului. Aplicația ajută și la prevenirea și monitorizarea coronavirus. Este gata de lansare! Dar, din cauza restricțiilor google play și app store, astfel de aplicații nu pot fi lansate decât cu aprobarea și cooperarea Guvernului. Dar, din fericire, am găsit susținere la nivel politic”, a declarat, pentru Gândul, Andrei Nicolae, unul dintre membrii echipei care a creat aplicația.
În continuare, Andrei Nicolae ne-a explicat cum funcționează aplicația, care are două părți și rolul de a frâna răspândirea coronavirusului în România, țară care a înregistrat, deja, până miercuri, 906 cazuri și deocamdată 13 decese.
“Doctorii sunt cei care introduc un pacient bolnav în aplicație sau dacă un user a fost infectat sau nu. Practic userii pot vedea dacă au intrat în contact cu un bolnav sau nu, precum și informații în timp real legate de starea de urgență și ce trebuie să facă. Autoritățile pot vedea instant lista posibilor infectați cu care s-au întâlnit personele testate pozitiv. Și după îi pot contacta pe aceștia sau pot trimite prin intermediul aplicației informații legate de următorii pași”, a mai precizat Andrei Nicolae.
Aplicația este extrem de utilă și pentru că autoritățile au posibilitatea de a afla, rapid, dacă o persoană este, într-adevăr, în carantină sau izolare, așa cum susține.
“Partea a doua a aplicației este legată de monitorizarea personelor aflate în carantină sau autoizolare. Autoritățile pot urmări în timp real locația acestora și sunt notificați în cazul care aceștia își părăsesc domiciliul. Pentru a fi siguri că aceștia nu părăsesc domiciliul și își lasă telefonul acasă, userii primesc notificări în care trebuie să se identifice cu fața astfel încât să confirme că sunt la locația respectivă în acel moment”, a încheiat Andrei Nicolae.
O astfel de aplicație a fost, deja, dezvoltată în Israel. Intitulată “Maguen” (n.r. scut), aceasta se poate descărca gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
„Această aplicaţie va prelua datele de localizare şi le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus„, se arată în instrucţiunile programului, care precizează că utilizatorul va primi o notificare în cazul în care acesta ajunge în locuri prin care a trecut vreo persoană afectată de această boală.
Utilizatorul aplicaţiei trebuie să-şi dea acordul pentru a i se permite geolocalizarea. Sistemul “Maguen” conţine date de localizare a celor infectaţi şi a persoanelor care au intrat în contact cu ei, o informaţie ce cuprinde inclusiv deplasările lor cu două săptămâni înainte de punerea diagnosticului.
Aceste date rămân înmagazinate în telefon şi sunt împărtăşite cu Ministerul Sănătăţii, însărcinat cu lansarea alertelor pertinente. Autorităţile israeliene utilizează aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul mobilelor locurile prin care au fost bolnavii (cu două săptămâni înainte testarea pozitivă) şi a persoanelor suspectate de contagiere.