Previziunile oamenilor de știință: COVID-19 va deveni o banală răceală pe care o facem în copilărie

Publicat: 16 01. 2021, 11:36
Sursa foto: Shutterstock

Virusul SARS-COV-2 care a îngenuncheat întreaga omenire ar putea deveni un virus mult mai puțin periculos pe măsură ce acesta devine endemic, iar majoritatea oamenilor vor fi expuși la boală încă din copilărie, arată datele unui studiu publicat în revista Science. Studiul de modelare se bazează pe cercetarea celor patru coronavirusuri de răceală obișnuite și SARS-CoV-1.

Cercetătorii au observat faptul că patru coronavirusuri obișnuite care cauzează răceală circulă la om de mult timp și aproape toată lumea este infectată la o vârstă fragedă.

Cercetătorii susţin că infecţia din copilărie oferă imunitate care protejează mai târziu împotriva bolilor severe însă nu previne reinfecția periodică, a spus Jennie Lavine, de la Universitatea Emory din SUA, primul autor al studiului.

Modelul sugerează că, dacă vaccinurile induc o protecție de scurtă durată împotriva reinfectării, dar reduc gravitatea bolii, așa cum este cazul altor coronavirusuri endemice, SARS-CoV-2 poate deveni rapid o simpli răceală. Acest model presupune că imunitatea la SARS-CoV-2 funcționează similar cu cea pentru alte coronavirusuri umane. „Nu știm cu adevărat cum ar fi dacă cineva ar primi unul dintre celelalte coronavirusuri pentru prima dată ca adult, mai degrabă decât ca un copil”, a spus Lavine, autorul studiului.

Mortalitatea SARS-CoV-2 ar putea scădea sub cea a gripei sezoniere

Un alt aspect precizat de oamenii de ştiinţă este faptul că mortalitatea provocată de Covid-19 ar putea deveni mai mică decât cea a gripei sezoniere.

Suntem pe un teritoriu neexplorat, dar un mesaj cheie din studiu este că indicatorii imunologici sugerează că ratele de mortalitate și nevoia critică de vaccinare pe scară largă pot scădea în termenul apropiat”, a declarat Ottar Bjornstad, profesor și epidimiolog.

Avertismentul unui cercetător român: „Etapa a doua a vaccinării va fi semnificativ mai complicată decât prima”

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a declarat, vineri seară, la B1TV, că statrul celei de-a doua etape de vaccinare s-a dat înainte ca această etapă să fie pregătită în totalitate. De altfel, în primele ore de la începutul acesteia, platforma online de programare nu a fost funcțională.

Au lansat etapa a doua fără să fie pregătită încă. A fost foarte bine că s-a vaccinat președintele, a dat un exemplu pentru toată țara, a produs un răspuns corespunzător, dar partea de logistică, de programare încă nu e pregătită. Săptămâna viitoare probabil că va fi perioada în care, în sfârșit, se vor pune procesele la punct”, a spus Răzvan Cherecheș.