Prima țară din Uniunea Europeană care aprobă un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în China

Publicat: 29 01. 2021, 17:38
Prima țară din Uniunea Europeană care aprobă un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în China / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ungaria a devenit primul stat membru al UE care a aprobat un vaccin anticoronavirus dezvoltat de cercetători din China.

Institutul Național de Farmacie al țării a anunțat vineri, 29 ianuarie, că a acordat autorizație temporară pentru vaccinul Sinopharm, unul dintre cele două vaccinuri principale dezvoltate în China. Anunțul a venit după ce premierul Viktor Orban a declarat că în vaccinul chinez are cea mai mare încredere, potrivit euronews.com.

Ungaria, prima țară din UE care aprobă un vaccin anti-COVD-19 chinezesc

„Îmi voi aștepta rândul meu și când va veni momentul, voi alege vaccinul chinezesc. Chinezii au cea mai mare experiență cu acest virus, deci sunt probabil cei mai bine informați”, a declarat acesta în interviul său săptămânal la radio.

Faptul că Ungaria a aprobat vaccinul chinezesc arată că țara continuă să se îndepărteze de UE, unde Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat până acum doar vaccinurile dezvoltate de Pfizer&BioNTech și Moderna.

Oficialii pregătesc, de asemenea, un decret care ar aproba orice vaccin care a fost deja primit de peste un milion de oameni din întreaga lume.

Din punct de vedere istoric, maghiarii sunt printre cei mai reticenți europeni față de vaccinuri, deși interesul a crescut de când a început pandemia de coronavirus.

Rezultatele intermediare publicate de Sinopharm în luma decembrie a anului trecut arătau că vaccinul are o rată de eficacitate de 79%, mai mică decât cea a vaccinurilor dezvoltate Pfizer și Moderna.

Ungaria, prima țară din UE care aprobă vaccinul rusesc anti-COVID-19

Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V, au anunțat joi, 21 ianuarie 2021, oficiali guvernamentali. Institutul Național de Farmacie și Nutriție din Budapesta a eliberat licențe temporare pentru vaccin, precum și un alt vaccin dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Rusia a anunțat lansarea vaccinului Sputnik V vara trecută și îl distribuie de câteva săptămâni. Alte națiuni, inclusiv Belarus și Argentina, au folosit, de asemenea, vaccinul, dar Ungaria este prima națiune a UE care l-a aprobat pentru utilizare, informează upi.com.