Tulpina sud-africană a coronavirusului a fost identificată pentru prima dată pe teritoriul României, potrivit unui studiu MedLife.
Astfel, specialiștii MedLife au analizat 93 de probe în mod aleatoriu și au identificat printre acestea două care conțin tulpina din Africa de Sud a SARS-CoV-2, informează Aleph News.
Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar alta de la un pacient din Pitești.
Totodată, au fost identificate în această etapă a studiului și 72 de cazuri de infectare cu tulpina B.1.1.7, cunoscută ca „tulpina britanică”. Astfel, cazurile de tulpină britanică reprezintă 77% din probele analizate.
Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent, în total, 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate.
Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate mutațiile specifice altor tulpini.
Cazurile de infectare cu tulpina britanică au fost depistate în București – 61 de pacienți, Constanța – 4 pacienți, Dâmbovița – 2 pacienți, Prahova – un pacient, Ilfov – un pacient, Galați – un pacient, Cluj – un pacient și Teleorman – un pacient.
„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că tulpina sud-africană a SARS-CoV-2 este la fel de contagioasă ca cea identificată pentru prima dată în Marea Britanie.
Cu toate acestea, în prezent nu există informații care să indice faptul că aceste tulpini ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte tulpini identificate până acum.
Specialiștii mai spun că până acum nu s-a observat o creștere a ratelor de deces din cauza noii tulpini, dar aceasta are o importanță majoră în răspândirea mai ușoară a SARS-CoV-2.
Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată în luna decembrie a anului trecut în Africa de Sud, iar până în prezent aceasta a fost depistată în aproape 50 de state.