Prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19 produse de AstraZeneca a ajuns, duminică dimineață, la Institutul Cantacuzino din Capitală, iar în cursul zilei, 81.000 de doze vor fi distribuite către centrele regionale din întreaga țară.
Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) citat de site-ul agenției Agerpres, transportul dozelor se va face pe cale terestră, cu autospeciale puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale.
Vaccinurile vor fi transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea temperaturii de depozitare a dozelor, la temperaturi de 2-8 grade Celsius.
Dozele vor ajunge către patru centre regionale de depozitare din țară.
Astfel, 23.400 de doze vor ajunge la centrul din Cluj, 15.300 la Craiova, 25.200 de doze vor merge la Iași, iar la Timișoara vor ajunge 17.100 de doze.
În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.
România ar urma să primească luna aceasta cel puțin 600.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de al AstraZeneca, iar programările pentru vaccinarea cu acest ser vor începe din 10 februarie.
Doar persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani vor fi vaccinate cu acest ser în România, a informat sâmbătă premierul Florin Cîțu.
Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat pe 29 ianuarie acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca.
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului şi a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă.