Vaccinul experimental anti-COVID, dezvoltat de compania Moderna și Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, a avut rezultate promițătoare, arată rezultatele primei testări, date publicității marți, relatează AP. După ce a fost testat, în prima fază, pe 45 de subiecți, este în derulare pe un eșantion de 600 de persoane, primul vaccin experimental din Statele Unite va intra în faza a treia, din 27 iulie, în care vor participa 30.000 de persoane, potrivit sursei citate.
Oamenii se știință au făcut publice marți rezultatele primei faze de testare a vaccinului, denumit mRNA-1273, la care au participat 45 de voluntari, potrivit AP, care dau o speranță în ceea ce privește creșterea imunității în fața noului cotonavirus.
Raportul detaliat a fost publicat marți în publicația The New England Journal of Medicine. Potrivit autorilor, cei 45 de participanți la studiu au fost adulți sănătoși, cu vârste între 18 și 55 de ani, care au primit câte două vaccinuri, la 28 de zile distanțe, în 3 doze diferite.
Cercetării au ajuns la concluzia că vaccinul mRNA-1273 a provocat un răspuns imun la toți pacienții și nu s-au depășit limitele de siguranță ale testării, prin urmare recomandă continuarea dezvoltării vaccinului.
Potrivit autorilor, efectele adverse locale, acolo unde s-au produs, au fost aproape toate ușoare sau moderate. La ambele vaccinuri administrate, mai mult de jumătate dintre participanți au resimțit oboseală, rrisoane, dureri de cap, dureri musculare sau dureri unde a fost făcută injecția, dar evaluările au arătat că nu sunt motive de îngrijorare, arată cercetătorii.
Vaccinul experimental este testat în prezent pe 600 de voluntari, iar din 27 iulie este programată intrarea în cea de-a treia fază, finală, de testare, cu 30.000 de subiecți, cel mai amplu studiu din lume. În a treia fază vor fi incluși adulți mai în vârstă, dar și persoane cu boli cronice, care le fac mai vuknerabile în fața virusului.
Nu este nicio garanțpe, dar autoritățile speră sa rezultatele finale să apară până la sfârșitul acestuia an, ceea ce ar însemna un record de viteză în dezvoltarea unui vaccin, scrie AP.
Aproximativ 20 de posibile vaccinuri sunt în diferite stadii de testare în lume, dar două, dezvoltate în China și în Marea Britanie, la Oxford, se pregătesc să intre în fazele finale.
Organizația Mondială a Sănătății anunța, la începutul lunii, 17 potențiale vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în faza de testare pe oameni. Potrivit OMS, vaccinul AZD1222, creat de cercetătorii de la Oxford, este – de altfel – primul care va intra în cea de-a treia etapă a testelor clinice, resepctiv „desfăşurarea unor teste la scară largă pe un grup numeros de persoane în scopul stabilirii eficacităţii şi siguranţei produsului”.
Un alt vaccin experimental pentru Covid-19, produs de companiile Pfizer şi BioNTech, este în curs de testare și a dat rezultate pozitive într-un studiu clinic, declanşând reacţii ale sistemului imunitar la pacienţi sănătoşi.
După publicarea rezultatelor studiului, acțiunile companiei Moderna au crescut cu 15% pe burse, potrivit AP.
Potrivit unei analize recente, investitorii urmăresc cu deosebit interes modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, și, pe măsură ce vaccinurile împotriva coronavirusului intră în faza finală a testării, se dezvoltă o nouă competiție la nivelul guvernelor, pentru a încheia acorduri de furnizare a vaccinurilor.