Prima pagină » Coronavirus » Procedurile pentru pacienții COVID-19, schimbate. Ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice

Procedurile pentru pacienții COVID-19, schimbate. Ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice

Procedurile pentru pacienții COVID-19, schimbate. Ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice

Procedurile referitoare la modul în care pacienții COVID-19 sunt preluați de spitale, dar și la ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici, au fost schimbate, potrivit unui document publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Noul ordin al ministrului sănătății privind modalitatea de aplicare de către Direcțiile de Sănătate Publică, de către INSP, spitale, serviciile de ambulanță și medicii de familie a măsurilor în situația de risc epidemiologic generată de COVID-19, prevede ca pacienții asimptomatici care stau în izolare acasă să fie declarați vindecați de către medicii de familie.

De asemenea, retestarea acestora după cele 14 zile nu va mai fi necesară.

Procedurile pentru pacienții COVID-19, schimbate

În document mai sunt menționate diferite situații și soluții referitoare la Direcțiile de Sănătate Publică, mai ales atunci când se confruntă cu problema personalulului insuficient. Astfel, DSP-urile trebuie să solicite detașarea de personal.

Unele dintre cele mai importante proceduri prevăzute în documentul oficial sunt cele care se referă la situația unei persoane care este suspectă de infectare de coronavirus și modul în care trebuie să procedeze.

Astfel, o persoană care prezintă simptome de infecție respiratorie acută trebuie să se inzoleze în casă, să sune la 11 și la medicul de familie. Ulterior, acesta va fi preluat de o ambulanță care o va transporta la o unitate medicală pentru a fi examinată. În cazul în care simptomele sunt grave, persoana respectivă este internată în spital și i se acordă îngrijirile specifice. De asemenea, i se face testul de coronavirus. Dacă simptomele sunt uzuale, i se face testul de coronavirus iar rezultatul este trimis DSP-ului care îl comunică persoanei respective.

Însă un aspect foarte important este faptul că o persoană care prezintă simptomatologie COVID-19 care poate fi confirmată de CT sau de o radiografie, chiar dacă rezultatul la test este negativ, aceasta este tratată drept un pacient COVID-19, iar testul este repetat la 48 de ore.

Scenariul în care testul COVID-19 este pozitiv

În acest caz, pacienții confirmații cu boala sunt direcționați către DSP-uri, prin intewrmediul serviciilor de ambulanță, pentru a a fi evaluați la spital. Transportul acestora este prioritizat în funcție de starea de sănătate a pacientului respectiv.

Ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici

Pacienții asimptomatici, fără modificări biologice – în izolare la spital sau acasă. Decizia aparține medicului.

Pacienții asimptomatici cu factori de risc sau forme ușoare de boală – în izolare la spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă. Decizia aparține medicului.

Pacienții cu simptome medii și severe – internare în spitale cu secție de terapie intensivă. Durata internării este stabilită de medic.

Ce se întâmplă cu pacienții care au o urgență medicală

Pacienții care au o urgență medico-chirurgicală și sunt primiți la unitățile de primiri urgențe sau la spitalele non-covid vor fi tratați în aceste unități, chiar dacă pe parcursul internării sunt diagnosticați cu boala COVID-19, abia apoi vor fi trasferați în spitalele COVID.

De asemenea, în cazul în care urgențele medico-chirurgicale ale pacienților cu COVID din spitalele de fază 1 și 2 nu pot rezolvate în aceste unități, aceștia sunt transferați în spitalele suport, cu măsurile necesare de izolare și cu avertizarea în prealabil a spitalului.

Ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici aflați în izolare acasă

Medicul de familie trebuie să le supravegheze zilnic starea de sănătate și evoluția bolii, iar dacă pe parcursul celor 14 zile de izolare persoana reespectivă nu prezintă simptome, medicul transmite o adresă către DSP astfel încât să fie declarat vindecat.

În acest caz, retestarea după cele 14 zile nu mai este necesară. Totuși, timp de 10 zile trebuie să păstreze distanța față de alte persoane și să poarte mască de protecție.

Ce reguli de igienă trebuie să urmeze pacienții aflați în izolare și carantină

În document se specifică modul în care trebuie să se spele pe mâini, să se șteargă cu prosoape de hârtie sau cu un prosop normal pe care să îl spele imediat. De asemenea, băile și toaletele pe car ele folosesc trebuie dezinfectate cel puțin o dată pe zi cu substanțe pe bază de clor. Hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie folosite de aceștia trebuie spălate la o temperatură de 60-90 de grade.