Producătorii Sputnik V îl acuză de partizanat pe comisarul european pentru piața internă
Producătorii Sputnik V, vaccinul rusesc împotriva COVID-19, l-au acuzat luni pe comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, de „partizanat”.
Aceasta în contextul în care Breton a afirmat că Uniunea Europeană „nu are nevoie” de Sputnik V și a apreciat că mai degrabă Moscova va avea nevoie de ajutor din partea UE, informează site-ul agenției Agerpres, care citează France Presse.
Într-un interviu acordat TF1 duminică, Thierry Breton, responsabil cu aspectele industriale ale fabricării vaccinurilor împotriva COVID-19 în UE, a asigurat că cetățenii europeni „nu vor avea absolut nevoie de Sputnik V”, dat fiind faptul că există deja alte produse omologate pe piața europeană.
„Sputnik V este un vaccin în completare, avem 350 de milioane de doze. Rușii întâmpină dificultăţi în fabricarea acestuia şi va trebui fără îndoială să-i ajutăm. Dacă trebuie să le oferim una sau două fabrici pentru a-l produce, de ce nu, dar deocamdată prioritatea este pentru europeni, ne vom ocupa de asta în al doilea semestru”, a spus Breton.
Producătorii Sputnik V îl acuză de Breton de partizanat
Producătorii serului au denunţat luni pe Twitter „comentariul partizan” împotriva unui „vaccin sigur şi eficient”, a cărui cerere de omologare este examinată în prezent de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
„Partizanatele duc la eşecuri. Iar eşecurile lui Breton sunt clare pentru multe persoane din UE”, se menţionează în postarea producătorilor Sputnik V pe contul lor oficial de Twitter.
UE a criticat Moscova pentru diplomaţia sa în privinţa vaccinului, acuzând-o de „propagandă” pentru a câştiga influenţă pe scena internaţională cu livrări de vaccinuri totuşi foarte limitate.
Rusia nu se așteaptă ca vaccinul său să fie autorizat prea curând în UE
Rusia nu este foarte încrezătoare că vaccinul său împotriva COVID-19 va fi aprobat prea curând în Uniunea Europeană.
Anunțul a fost făcut de Fondul Suveran rus (RDIF), în contextul în care serul dezvoltat în Rusia a intrat în procedura de evaluare a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Până în prezent, Ungaria, Cehia și Slovacia au comandat, primit sau deja au început imunizarea cu Sputnik V, cu toate că acesta nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.