EXCLUSIV | Prof. dr. Alexandru Rafila, despre noua teorie a conspirației: Mă îndoiesc să existe o discrepanță mare între numărul oficial și cel real al deceselor cauzate de coronavirus
This browser does not support the video element.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că numărul de decese confirmate cu coronavirus raportate de oficialii chinezi nu ar putea fi cu mult mai mare față de cel real, în contextul în care echipele Organizației Mondiale a Sănătății sunt pe teren în Wuhan și ar putea sesiza diferențele.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, invitat în emisiunea Gândul LIVE s-a declarat sceptic cu privire la cele mai recente teorii privind o potențială mușamalizare a adevăratului număr de decese din China, în contextul apariției unor mari cantități de dioxid de sulf în Wuhan.
„Sigur, dioxidul de sulf poate să provină de la incinerarea cadavrelor, nu neapărat umane. Pe teren, în Wuhan, pe teren sunt foarte multe echipe ale OMS și mă îndoiesc că ar putea să existe o discrepanță atât de mare între numărul de decese raportate oficial și așa zis numărul imens de decese care să genereze aceaste cantități de dioxid de sulf”, a declarat prof. dr. Alexandrul Rafila, în emisiunea Gândul LIVE.
„Nu am auzit nici măcar rumori referitoare la o astfel de posibilitate”
„Eu nu cred, pot să fie mici diferențe, dar nu cred că lucrurile sunt foarte diferite între raportările oficiale și situația din teren, pentru că sunt foarte multe echipe ale OMS pe teren care ar sesiza dacă există această situație și ar raporta-o și nu am auzit nici măcar rumori referitoare la o astfel de posibilitate”, a spus invitatul Emmei Zeicescu.
Conform datele oferite de serviciul de meteorologie Windy.com, preluate de Mediafax, cantităţi mari de dioxid de sulf (SO2) – un gaz incolor, iritant al mucoaselor, cu un miros înţepător şi gust acrişor – apar deasupra oraşului Wuhan. Acest gaz este emanat în urma arderi materiilor organice – inclusiv cadavre, resturi medicale sau combustibili fosili. Oficialii chinezi au anunțat recent că persoanele decedate ca urmare a infectării cu coronavirus nu vor fi înmormânte, ci incinerate.
Conform datelor oficiale, respectiv situația la nivel global întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană, marți, la ora 8:30, erau 43.108 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 1.018 decese.
„Sunt un număr de îmbolăviri în fiecare zi, marea majoritate, în Wuhan, 99% din totalul cazurilor sunt în China, iar în ceea ce privește mortalitatea, avem un singur deces înregistrat în afara Chinei. Practic discutăm de o boală care afectează regiuni întinse dintr-o singură țară. Există și un noroc, dacă vreți, pentru că autoritățile chineze au putut să ia măsuri extrem de riguroase, ca să folosim un termen mai puțin dur, încât să avem speranța că această epidemie va fi ținută sub control și sunt astfel de semne”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.