Psihologul Mihaela Săhlean, la GÂNDUL LIVE: Incertitudinea este extrem de toxică. / Ne costă foarte mult lipsa unor strategii coerente
This browser does not support the video element.
Mihaela Săhlean, psiholog, care în această perioadă răspunde unui număr tot mai mare de persoane cu probleme legate de noul coronavirus, a explicat, la Gândul Live, că incertitudinea e o stare foarte greu de suportat în orice condiții, iar în cazul mamicilor post-partum, aceasta este și mai dificil de gestionat.
„Trebuiesc liniștite mamele: Trebuie specialiștii să vorbească mai mult, mai clar, mai lămuritor, cu fiecare în parte. Liniștea mamei și starea de spirit a proaspetelor mămici contează foarte mult, inclusiv în atitudinea pe care o vor avea față de proprii copilași. Este un prim pas într-o relație care durează cât e viața. Din profesia de mamă, să îi spun așa, nu poți să îți dai demisia niciodată”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean, la Gândul Live.
Comentariul psihologului vine în contextul în care mai mulți bebeluși de la Spitalul Municipal Timișoara au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. Olimpia Oprea, manager al Spitalului municipal Timisoara, a detaliat, tot la Gândul Live, contextul în care au apărut cazurile.
„Ne costă foarte mult lipsa unor strategii coerente. Ne costă sănătatea, ne costă calitatea vieții, iar starea de incertitudine este extrem de toxică, pentru noi toți, în general, și foarte dificil de gestionat de cei mai mulți”, a detaliat Mihaela Săhlean.
„Oamenii sunt foarte diferiți și nu aș putea spune că pentru mare parte ar fi inamicul invizibil (sursa incertitudinii – n.r.). Pentru foarte mulți, inamicul cel mai mare e timpul: când se termină? Cei mai mulți când pun această întrebare își văd viața foarte mult afectată, afacerile afectate sau se văd ruinați după perioada COVID-19. Sunt persoane care au sentimentul inamicului nevăzut, inclusiv persoane care au luptat în Afganistan, sunt pacienți care au acest stres, care au spus: Acolo aveam un dușman vizibil. Problema este aparent general, dar rezonanța este diferită pentru fiecare”, explică psihologul.