Prima pagină » Coronavirus » Putin, făcut KO chiar de aliatul său! Iranul nu crede în vaccinul rusesc. Propagandă moscovită, zice Teheranul!

Putin, făcut KO chiar de aliatul său! Iranul nu crede în vaccinul rusesc. Propagandă moscovită, zice Teheranul!

Putin, făcut KO chiar de aliatul său! Iranul nu crede în vaccinul rusesc. Propagandă moscovită, zice Teheranul!

Reacție dură a Iranului după anunțul Rusiei cu privire la descoperirea primul vaccin împotriva Covid-19. Aliați de nădejde ai Moscovei, perșii par să fi schimbat tabăra, de vreme ce purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătății face astfel de afirmații cu privire la mult-lăudatul „Sputnik V”, mândria Kremlinului.

Într-un mesaj postat pe Twitter, omul de bază al ministerului iranian al Sănătăţii, Kianush Jahanpur, dă de pământ cu descoperirea rușilor. „Prudență”, îi îndeamnă el pe concetățenii care întrebau despre vaccinul lui Putin. De altfel, iranienii nu fac decât să se alinieze tendințelor la nivel internaţional, care au criticat anunțul Kremlinului, făcut înainte de a se fi încheiat testele clinice.

„Înainte de a finaliza toate studiile clinice, utilizarea vaccinurilor este ca o cutie a Pandorei şi, prin urmare, potenţial periculoasă”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Kianush Jahanpur, pe Twitter. În mitologia greacă, cutia deschisă de curioasa Pandora conţinea toate relele din lume, inclusiv boala.

OMS, sceptică în privința vaccinului rusesc

Kianush Jahanpur a adăugat că ţările ar trebui să aibă în vedere că obiectivul unui vaccin trebuie să fie siguranţa şi sănătatea populaţiei. La fel ca multe alte ţări, Iranul a afirmat că lucrează la un vaccin. Ţara a fost grav afectată de pandemia de Covid-19, cu peste 330.000 de infectări şi 18.800 de decese.

Anunţul de marţi al Moscovei, potrivit căruia Rusia a devenit prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva Covid-19, a fost primit cu rezerve de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de comunitatea ştiinţifică internațională. Anunţul Rusiei şi ambiţia de produce în masă vaccinul din luna septembrie intervin într-un moment în care testele nu sunt încă încheiate, iar faza 3 a acestor teste, ce va fi realizată pe mii de subiecţi, va începe de miercuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că, înainte de a se pronunţa cu privire la acest vaccin, trebuie să examineze prin „proceduri riguroase” toate datele colectate în timpul studiilor clinice.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele