Radu Țincu, semnal de alarmă disperat: “Pacienții cu forme severe pot rămâne cu sechele și se pot reinfecta. Vaccinul e singura cale!”
Radu Țincu, medic primar la sectia ATI de la Spitalul Floreasca din București, anunță că vaccinurile existente în prezent reprezintă singura modalitate prin care românii se pot feri de formele severe ale COVID-19.
Totodată, Radu Țincu susține că vaccinul oferă protecție inclusiv împotriva tulpinilor din Africa de Sud și Marea Britanie. Medicul mai avertizează că pacienții care contractează o formă severă a bolii pot rămâne cu sechele și se pot reinfecta.
“Vaccinul e singura cale care ne poate oferi protecția în cazul unei forme severe de coronavirus. Vaccinul oferă protecția și împotriva tulpinilor din Africa de Sud și Marea Britanie. Campania de vaccinare nu trebuie să se întindă pe o perioadă foarte lungă de timp. Vaccinarea asigură o protecție mai lungă, o imunitate de șase luni de zile. Însă nu știm pe cât timp se va întinde această imunitate. Vaccinarea nu face altceva decât să producă anticorpi pentru proteina de suprafață a virusului. Complicațiile țin de agresivitatea virusului. Pacienții cu forme severe vor rămâne cu anumite sechele și se pot chiar reinfecta. Pacienții care s-au reinternat au mers din nou în spital pentru a trata acele sechele. Reinfectarea nu poate fi tratată ușor la domiciliu. Avem o limitare a numărului de doze, producția nu poate ține ritmul cu nevoia de vaccinare”, a spus Radu Țincu, potrivit Realitatea Plus.
Câte persoane s-au vaccinat anti-COVID din 27 decembrie
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 18 ianuarie 2020, ora 17.00, este următoarea:
1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 30.237, din care număr persoane vaccinate:
cu o doză 29.162
cu 2 doze 1.075
- Număr total de doze admimnistrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 235.239, din care număr persoane vaccinate:
cu o doză 233.288
cu 2 doze 1.951
- Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 45 reacții comune și minore, din care:
– 14 reacții de tip local;
– 31 reacții generale.
- Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):
809 reacții comune și minore, din care:
302 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
507 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).