Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că „ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce mai predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”..
Trebuie să se înţeleagă peste tot (…) în mâna noastră stă dacă continuăm să creştem incidenţa şi să trebuiască să luăm măsuri de limitare a circulaţiei (…) De noi depinde acest lucru. Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce mai predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”, a afirmat Arafat, potrivit News.ro.
Raed Arafat a declarat, Digi24, că media naţională de infectări „este în jur la 3 la mie, 2,90 – 3 la mie”,
„Dacă continuă creşterea (…) acolo unde trebuie măsuri locale, zonale, acestea se vor lua. Dacă nu le luăm, vom ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă pusă, nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”, a mai declarat Raed Arafat.
Timișoara intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Măsura a fost luat din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri în ultimele zile, când rata de incidență a ajuns la un nivel foarte ridicat. Astfel, sâmbătă, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a votat pentru ca municipiul Timișoara să fie plasat în stare de carantină.
În favoarea deciziei de a carantina Timișoara au votat 30 de membri ai CJSU, printre care și primarul de pe Bega, Dominic Fritz. Au fost exprimate doar 4 voturi împotrivă și tot atâtea abțineri. În final, cel care va semna ordinul de a plasa Timișoara în carantină este Raed Arafat, șeful DSU.
De altfel, Raed Arafat a participat la ședința CJSU Timiș, afirmând: „Timișoara este cu cea mai mare incidență printre municipii. Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere continuă a numărul cazurilor de Covid-19. Presiunea pe sectorul sanitar va fi tot mai mare, secțiile de Terapie Intensivă nu vin goale. Oricând putem să ajungem la situația în care să nu mai găsim deloc locuri. Singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității. De ce acum? Dacă începem acum, e posibil să iasă Timișoara din carantină în scurt timp, 14-21 de zile. Dacă stăm până la o incidență de 10, 11 cazuri la mia de locuitori ca să impunem carantina, va dura mult mai mult”.