Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seara, că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie, dar cei care se vor vaccina împotriva coronavirusului vor avea mai multe drepturi, printre acestea fiind și călătoriile peste hotare.
Vaccinarea nu va fi obligatorie, fiind un drept, nu o obligație, a spus Arafat, care s-ar vaccina public, pentru a demonstra că vaccinul este sigur, așa cum au promis și Klaus Iohannis, respectiv Nelu Tătaru.
Arafat a precizat că românii care se vor vaccina vor avea mai multe drepturi, cum ar fi cel de a călători în alte țări, deoarece tot mai multe companii aeriene solicită testarea pentru Covid-19.
„Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație”, a spus Arafat la Digi24.
Persoanele publice ar trebui să se vaccineze pentru a da un exemplu, a declarat șeful DSU.
„Sunt dispus să mă vaccinez în direct, fără nicio problemă. Cei care sfătuiesc oamenii să se vaccine, ar trebui s-o facă public sau în direct, pentru că astfel trimit un mesaj puternic de încredere pentru opinia publică. Chiar dacă sunt sigur că vor apărea destui care să spună: „lăsăți, că a avut altceva în sticluță”.
Colegii care lucrează la comitetul de vaccinare fac un efort conjugat pentru realizarea vaccinării în masă. Ei și-au făcut nivelul de vaccinare al populației, dar totul depinde de oameni. Cred că putem ajunge la 70%. Vor fi centre deschise, va fi vaccin, dar rămâne că omul să accepte să se vaccineze”, a declarat Arafat vineri, la Realitatea.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, într-o emisiune la Antena 3, că s-ar vaccina pentru COVID-19 în mod public dacă asta ar ajuta la convingerea cetățenilor că serul este sigur: „Dacă ajută, da. Eu mă voi vaccina oricum”, este respunsul lui Nelu Tătaru.
Nu putem să ne imunizăm decât prin boală sau făcând acest vaccin. Acest vaccin, chiar dacă a fost elaborat destul de repede, are şi siguranţă. Suntem după ani de zile de cercetări în această ştiinţă a vaccinurilor. Evaluarea s-a făcut pe eşantioane mari populaţionale, pe eşantioane care au cuprins şi pacienţi cu comorbidităţi. Evaluarea de faza III ne-a arătat că au eficacitate de 95 – 97%”, a spus ministrul Sănătăţii.