Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, susține că autoritățile se așteptau la creștere numărului de cazuri COVID-19, însă nu se așteptau să fie atât de mare. În același timp, doctorul este de părere că în secțiile ATI se poate face o suplimentare de încă 400 de paturi, astfel încât România să nu ajungă în situața Italiei – „Oamenii au circulat cum au vrut”, a punctat șeful DSU în cursul serii de marți, 20 octombrie.
Raed Arafat susține că unul dintre factorii care a dus la creșterea numărului de cazuri COVID-19 din România este vidul legislativ, perioadă în care autrotățile nu au mai avut pârghiile legale de impunere a măsurilor de prevenție și de sancționare a celor care nu le respectă.
„Eram criticați că nu relaxăm mai mult… La noi au fost situațiile de pierderea controlului în timpul vidului legislativ. Noi n-am mai putut să impunem măsuri. Oamenii au circulat cum au vrut. Toți știam că dacă reluăm anumite activități se poate ajunge la un număr de cazuri. Vedem azi un amestec de factori. Și oamenii se relaxează: lasă masca mai jos, nu se distanțează… Sunt situații și la nunți, poate chiar mai mult aceste momente ne-au adus în situația în care suntem acum. Știam că va crește numărul. Noi am sperat ca cifra să fie mai mică… Nu e suficient să ajungem la un platou. Trebuie să scădem cazurile și să mergem pe o pantă descendentă, cât mai repede posibil. Poate măsura cea mai importantă e să purtăm mască, peste tot! E poate cea mai importantă măsură. Fără discuții că Poliția a primit de la domnul Vela să intensifice controalele. Asta e singura modalitate, de a face controale și a lua măsuri. Unele țări iau măsuri mult mai dure decât noi”, a declarat șeful DSU la Digi24.
De asemenea, acesta a precizat că România încă n use află în situația Italiei, când medicii trebuiau să alege între pacienți cine este intubat, deci are mai multe șanse de supraviețuire, și cine nu.
„Nu suntem acolo. Avem resurse, noi avem în stocuri ventilatoare, materiale, echipamente. Putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI. Acest lucru depinde de resursa umană. Există un e fort major pentru a face față și să nu ajungem să fim depășiți. Cel puțin și în alt oraș. Lumea începe să înțeleagă pentru că au cunoștințe care au ajuns la ATI. Populația începe să sesizeze că biata gripă este mult mai serioasă. Au văzut că apropiații lor au ajuns într-o situație grea. Avem un coleg pompier care a ajuns la Terapie Intensivă. Mai sunt tentative de a da informații greșite, de a căurta vinovați. Acum este momentul de a lucra toți, împreună. este momentul pentru a veni în sprijinul corpului medical. Noi n-am inches total nici în prima fază, nu vorbim de o închidere totală. Sunt soluții care se pot lua regional”, a declarat Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, au decis, marți, în urma unei evaluări, suplimentarea locurilor la ATI în spitalele din București pentru bolnavii de COVID-19. În plus, „Floreasca” și „Sf. Ioan” au fost desemnate spitale suport COVID pentru ATI.