Prima pagină » Coronavirus » Raed Arafat, dezvăluiri vitale despre vaccinul anti-COVID. În cât timp se obține imunizarea după administrarea primei doze

Raed Arafat, dezvăluiri vitale despre vaccinul anti-COVID. În cât timp se obține imunizarea după administrarea primei doze

Raed Arafat, dezvăluiri vitale despre vaccinul anti-COVID. În cât timp se obține imunizarea după administrarea primei doze
Raed Arafat: „Nu putem să spunem că situația este spre bine, nici că sunt creșteri mari” / Sursă Foto: Mediafax Foto

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Realitatea PLUS, că vaccinul împotriva noului coronavirus își va produce efectele în aproximativ o lună de la administrarea primei doze.

Arafat: „Chiar dacă te infectezi, simptomele sunt ușoare”

Raed Arafat a anunțat că a doua vaccinare împotriva COVID-19 va fi făcută la trei săptămâni după prima injecție.

Pe indivizi, pe fiecare persoană, când se vaccinează, pentru a avea imunitate durează cel puțin o lună, o lună și ceva. E prima injecție”, a spus Raed Arafat. ”La un interval de 21-22 de zile se ia a doua injecție și abia apoi, după câteva zile, putem spune că imunitatea e ok împotriva virusului. În această perioadă, chiar dacă te infectezi, simptomele sunt ușoare”, a adăugat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că este necesar să se vaccineze până la 70 % din populația României pentru ca vaccinul anti-COVID-19 să aibă un impact major.

”Ca să ai un impact național, trebuie să ai un impact mare în populația care se vaccinează, între 60% și 70%. Asta înseamnă ca populația să accepte să se vaccineze Cel puțin până în vara anului viitor va trebui să respectăm, paralel cu vaccinarea, și regulile de purtare a măștii și cele de distanțare, chiar dacă se vaccinează o parte a populației. Depinde de cantitățile de vaccin care se livrează”, a mai spus șeful DSU Raed Arafat.

Explicațiile unui expert în sănătate publică cu privire la vaccinul anti-COVID

Vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție a proteinei care ajută virusul să între în celulele noastre și nu virusul, deci deci nu ne putem infecta de la vaccin, a explicat Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Profesorul Cherecheș a explicat pe înțelesul tuturor, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cum se comportă sistemul nostru imun când orice corp străin intră în organism.

Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun își aduce aminte de el. Sistemul nostru imun are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, anunță “l-am mai văzut pe ticălosul ăsta”. Sistemul nostru imun folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească”, a scrie profesorul pe pagina sa de Facebook

Autor