Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat, luni dimineața, că la Ministerul Sănătății a avut loc o ședință pentru a discuta creșterea numărul de paturi pentru COVID, în condițiile în care numărul cazurilor înregistreză un trend ascendent.
Autoritățile caută soluții pentru creșterea numărurilor de paturi pentru bolnavii de COVID-19, după ce capacitatea locurilor în terapie intensivă a fost mărită, însă și numărul bolnavilor internați a crescut.
Șeful DSU i-a îndemnat pe români să respecte măsurile de protecție și să se vaccineze. „Și azi a fost o ședință cu Ministerul Sănătății pentru creșterea numărului de paturi. Noi ne facem treaba pe partea noastră, dar și oamenii trebuie să facă pe partea lor: măsuri de protecție și vaccinare”, a spus Raed Arafat, citat de G4 Media.
Unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele bucureștene sunt „efectiv ca pe front”, iar medicii se luptă să îi stabilizeze pe pacienții COVID-19 care vin în ultima clipă. La Spitalul „Sf.Pantelimon” sunt 45 de locuri la UPU însă, duminică, alți 50 de pacienți așteptau afară.
La nivelul întregii țări există, matematic, coform datelor de duminică, 53 de paturi libere destinate bolnavilor COVID-19 în secțiile de terapie intensivă însă, practic, doar 10 dintre acestea pot primi bolnavi, potrivit datelor Ministerului Sănătății. În București, situația este similară: deși DSP-ul a avizat 266 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID, în spitalele din Capitală sunt zero locuri libere în secțiile de terapie intensivă.
În România erau, conform datelor de duminică, aproape 60.000 de cazuri active COVID-19, adică persoane depistate pozitiv care fie sunt în izolare la domiciliu, fie sunt internate în spital. Numărul de persoane care sunt în spital a ajuns la 10.313, dintre care 1.220 la ATI. Până duminică, 36.341 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat (3,04% din total)
Vaccinați cu schema completă erau, conform datelor oficiale ale CNCAV de duminică, 5,3 milioane de persoane în România.