Prima pagină » Coronavirus » „Raed Arafat, premier și vaccinarea obligatorie”. Cine propune ca șeful DSU să vină în fruntea Guvernului

„Raed Arafat, premier și vaccinarea obligatorie”. Cine propune ca șeful DSU să vină în fruntea Guvernului

„Raed Arafat, premier și vaccinarea obligatorie”. Cine propune ca șeful DSU să vină în fruntea Guvernului

Politologul Alina Mungiu-Pippidi susține, într-un editorial publicat pe platforma România Curată, că singura variantă pentru rezolvara crizei sanitare este instalarea lui Raed Arafat în funcția de prim-ministru și introducerea unor măsuri de protecție sanitară severe.

Nimeni nu are curaj să ia măsurile care trebuie, deci putem avea doar un singur prim ministru în ceasul în care am ajuns să concurăm doar cu Peru la morțile în exces și doar cu bulgarii la număr de morți la zece minute. Pe Raed Arafat, dacă ne mai salvează viața o dată. Pe urmă o să vedem cum îl apărăm de haită, că oricum asta facem de vreo zece ani în timpul liber, dar ne trebuie un om care să nu vrea să rămână în politică, și care să nu meargă la aprobarea unuia din oportuniștii ăștia, ci să aibă puterea de a lua decizii singur”, scrie Alina Mungiu-Pippidi în editorialul din România Curată.

„În afara lui Raed Arafat, Pippidi mai cere „niște oameni de la BNR sau Consiliul Fiscal la alte ministere economice și ăsta e tot guvernul”.

Certificatul verde și vaccinarea obligatorie

Profesoara de științe politice Alina Mungiu-Pippidi face și o listă de măsuri care ar trebui să fie introduse de un prim-ministru pentru a putea gestiona actuala pandemie care aduce cifre ridicate de infectări și decese.

„Vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul public înainte ca virusul să producă mutații (nimeni nu mai poate veni la lucru fără certificat verde)”, afirmă Mungiu-Pippidi.

În plus, ea afirmă că trebuie introdus certificatul verde pentru toate deplasările pe distanțe lungi, cât și reguli stricte pentru magazinele alimentare unde nu este folosit certificatul verde.

„Înțelegerea clară că trebuie restricții pentru a preveni infecțiile, că de la terapie intensivă nu scapă nimeni, putem adăuga oricîte paturi. Vorbesc ca persoană privată care tocmai și-a pierdut tatăl, celebru profesor la medicină, mort ca orice pacient care stă mai mult de două săptămâni la ATI, de infecții pe care nu le avea cînd a intrat în spital, deși a fost îngrijit în mod excepțional. Dar asta e limita excepționalului în vechile spitale românești. E o limită de timp”, completează Alina Mungiu-Pippidi.

Autor