Cum un sfert din totalul deceselor provocate de noul coronavirus s-a înregistrat în Suceava, autoritățile au închis municipiul din nordul țării, plus satele adiacente. Măsura a fost luată pentru a reduce riscul răspândirii virusului SARS-CoV-2.
În București, oamenii se tem că și pe ei îi așteaptă aceeași soartă, cel mai mare oraș al țării urmând a fi închis de autorități.
Și, totuși, se va întâmpla asta? Chiar este posibil să se ajungă aici? Raed Arafat, cel mai în măsură să răspundă la această întrebare, zice că, momentan, nu este cazul, însă pe viitor, în funcție de cum evoluează situația, se poate lua o asemenea decizie și la nivelul Capitalei!
Raed Arafat afirmă că „nu se compară Bucureștiul cu Suceava. Dacă la numărul de cazuri din Suceava și la modul în care au evoluat s-a considerat că trebuie aplicată măsura carantinei, în București suntem departe de această măsură, în momentul de față. În funcție de evoluția virusului, nu este exclus să se întâmple acest lucru și în București, dar momentan nu, nici nu am avut discuții pe subiect. Așa cum evoluează boala, ne vom adapta și cu măsurile și cu adoptarea lor”.
„Pacienții se internează acum inclusiv în formele ușoare și asimptomatice”, explică Raed Arafat. Șeful DSU dă asigurări că în curând vor fi găsite soluții „pentru ca în spitale să rămână doar formele medii și grave. Nu știu ca toate spitalele să aibă cazuri pozitive, iar prezența unor cazuri pozitive nu înseamnă oprirea activității spitalului parțial sau integral. Situațiile se schimbă pe parcurs, soluția de acum se poate schimba peste 10 zile, pentru că ne adaptăm cu evoluția bolii și evoluția situației”.
Sfatul autorităților rămâne același: „Oamenii să respecte igiena personală, să se spele cât mai des pe mâini, să evite contactul cu persoanele răcite care prezintă semne de boală, dacă apar probleme să se consulte imediat cu medicul de familie! Rămâneți acasă cât mai mult și evitați contactul cu grupa vulnerabilă, persoanele în vârstă! În felul acesta putem să reducem impactul virusului la nivel național. Cel mai mult mă îngrijorează necunoscutul, pentru că evoluția bolii nu poate fi anticipată”.
În intervenția la România Tv, Raed Arafat a ținut să spună că autoritățile române se pregătesc „pentru un scenariu mult mai rău, chiar dacă sperăm să nu ajungem la el. În orice caz, reacționăm mult mai bine decât în alte părți ale lumii. Sperăm ca la vară să se reducă transmiterea, să ne dea un răgaz ca la toamnă să ne putem pregăti mai bine”.