VIDEO | Alexandru Rafila: „Nu există niciun fel de impunere a unor măști scumpe”. Ce riscă cei care poartă măști textile
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, miercuri, în contextul măsurilor propuse de CNSU în privința valului 5 al pandemiei, referitoare la tipul de măști de protecție care vor deveni obligatorii – cele chirugicale și cele de tipul FFP2 – că „nu există niciun fel de impunere a unor măști scumpe”.
Ministrul Sănătății a făcut precizarea în contextul în care CNSU a propus ca în spațiile închise, dar și în cele deschise, să se impună obligativitatea purtării măștilor FFP2 și cele chirurgicale.
„Masca pe care o port eu e masca medicală cu trei straturi, nu e una deosebită, e recomandată, dar cine dorește poate utiliza și alte tipuri cum sunt cele FFP2. Asta nu înseamnă că cineva impune acest tip de masca”, a punctat ministrul Sănătății.
Ce riscă cei care poartă măști textile
Alexandru Rafila a vorbit și despre ce se întâmplă în cazul în care oamenii vor purta în continuare măști textile.
„O astfel de recomandare a unei măști care are eficiență, comparativ cu una care nu are eficiență, în ce prevește protecția pentru Omicron, e o chestiune de bun simț. Ne gândim dacă o sa fie cazul să facem o precizare legată de purtarea altor măști”, a spus ministrul Sănătății, într-o conferință de presă organizată la Guvern.
CNSU: În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de miercuri Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Conform CNSU, „se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne”.
CNSU propune și menținerea posibilității izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat.
Se propune menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.