Prima pagină » Coronavirus » REACȚIE. Călin Popescu Tăriceanu, despre efectele negative ale panicii induse de Guvern: ”Au jucat cartea spaimelor, au scos pe străzi militarii…”

REACȚIE. Călin Popescu Tăriceanu, despre efectele negative ale panicii induse de Guvern: ”Au jucat cartea spaimelor, au scos pe străzi militarii…”

REACȚIE. Călin Popescu Tăriceanu, despre efectele negative ale panicii induse de Guvern: ”Au jucat cartea spaimelor, au scos pe străzi militarii...”

Călin Popescu Tăriceanu a postat un alt mesaj dur la adresa guvernanților, considerând că – încă de la începutul pandemiei de coronavirus – Guvernul Orban a jucat doar ”cartea panicii și a spaimelor”. Iar o astfel de abordare a avut și va avea efecte negative pe termen mediu și lung.

Liderul ALDE consideră că lupta împotriva noului coronavirus s-a dus tocmai prin această ”carte a spaimelor” pentru ca românii să fie ”convinși” că este nevoie de starea de urgență și de alertă. Asta în pofida faptului că existau cu totul alte metode prin care oamenii să fie responsabilizați.

”Am scris și voi continua să scriu despre efectele negative ale panicii ca singură metodă de promovare a măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Pare că asta e singura cale pe care guvernanții o știu. Mai țineți minte când au decretat starea de urgență? Ca să bage spaima în noi au scos pe străzi militarii cu mitraliere și TAB-uri de parcă mitralierele puteau omorî virusul”

Călin Popescu Tăriceanu

”Încă de la început guvernanții noștri au jucat cartea panicii și a spaimelor. Oare nu există alte metode de a-ți convinge cetățenii că este nevoie, măcar pentru o perioadă, de purtarea măștilor și evitarea aglomerațiilor? Eu cred că da”, scrie Călin Popescu Tăriceanu pe pagina sa de socializare.

Călin Popescu Tăriceanu: ”Sper că au înțeles deja că amenzile nu funcționează”

Călin Popescu Tăriceanu propune patru puncte de reper, în acest context dificil indus de criza medicală a coronavirusului. În primul rând, măștile de protecție ar trebui să ajungă, de urgență, la românii vulnerabili. Însă, pe de altă parte, ar trebui rescrisă întreaga ”campanie de avertizare”.

Testările masive și măsurile preventive pot avea rezultate pozitive doar dacă guvernanții vor renunța ”să mai stea cu ochii pe sondaje” și vor depune eforturi pentru a pune în aplicare ”procesul de conștientizare al autorităților locale”.

Mai mult, liderul ALDE face un apel și la intelectualitatea rurală, considerând că ”dascălul, preotul și primarul” pot avea o influență pozitivă asupra oamenilor și pot învinge această ”panică” pe care guvernanții o ”trâmbițează” zilnic.

”Eu cred că guvernul ar trebui foarte repede să:

  1. Dea românilor vulnerabili măștile de care au nevoie.
  2. Rescrie campania de avertizare în care investesc sute de milioane de lei.
  3. Apeleze la intelectualitatea rurală pentru o campanie de conștientizare a necesității de purtare a măștilor. Cred că dascălul, preotul și primarul pot convinge oamenii mult mai ușor decât poate să o facă panica trâmbițată zilnic de autorități, pentru că guvernanții sunt percepuți că nu fac decât să joace sceneta “Petrică și lupul” și oamenii nu mai au încredere.
  4. Pot să scoată militarii și poliția pe stradă, dar nu pentru amenzi, amenințări sau intimidări, ci pentru același proces educațional. Cred că este mai convingător un polițist sau un militar care întinde o mască unei persoane care nu poartă spunându-i „Vă rog să o purtați! E spre binele tuturor!” decât un agent care își scoate carnetul de amenzi și începe să le împartă în stânga și în dreapta. Sper că au înțeles deja că amenzile nu funcționează.

Metode ar fi dacă guvernanții nu ar sta cu ochii doar pe sondaje și dacă ar implica în acest proces de conștientizare autoritățile locale, de la testări masive până la măsurile preventive”, mai scrie liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele