REACȚIE. Directoarea laboratorului din Wuhan neagă acuzațiile din partea SUA: „Nu știam că virusul există!”
Directoarea Institutului de Virusologie din orașul Wuhan, China, care a fost incriminat în repetate rânduri de autoritățile de la Washington, a declarat că laboratorul pe care îl conduce deține trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde 100% cu cea care declanșează COVID-19.
Mai mulți oameni de știință susțin că noul coronavirus a fost transmis, cel mai probabil, de la animal la om. De asemenea, se crede că noul coronavirus ar proveni de la o piață de animale vii din orașul Wuhan.
Suspiciunile sunt alimentate mai ales de faptul că la doar câțiva kilometri de piață se află Institutul de Virusologie. Din această cauză, a fost lansată și poteza potrivit căreia virusul a scăpat de sub control în cadrl instituției.
Reacție – „Cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?”
Secretarul de stat american Mike Pompeo declara la începutul lunii că este necesară o anchetă pentru a analiza teoria menționată înrucât, până în prezent, nu există dovezi care să îi dovedească veridicitatea.
Directoarea intitutului, Wang Yanyi, a declarat la televiziunea publică CGTN că aceste suspiciuni sunt „pură fabricație”.
„La fel ca toată lumea, noi nici nu ştiam că virusul exista. Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?”, a spus aceasta într-un interviu difuzat sâmbătă seară, 23 mai, de CGTN, dar realizat pe 13 mai.
Primele cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate la sfârșitul lui 2019, în orașul Wuhan. Începând de atunci, virusul SARs-CoV-2 s-a răspândit în întreaga lume iar aproximativ 345.000 de persoane au decedat din această cauză.
„Avem trei tulpini vii de virus”
De asemenea, directoarea a recunscut că laboratorul “a izolat şi obţinut unele tipuri de coronavirus de la lilieci”.
„Avem trei tulpini vii de virus”, a afirmat ea, precizând însă că asemănarea lor cu tipul de coronavirus care produce COVID-19 “nu este decât în proporţie de 79,8%”.
Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume.
Cercetătorii institutului au contribuit în special la o mai bună cunoaştere a COVID-19 de la începutul pandemiei, iar lucrările lor au fost publicate în februarie într-o revistă ştiinţifică, potrivit AFP.
Cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară în proporţie de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, şi în proporţie de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac.