Prima pagină » Coronavirus » REACȚIE. GCS: Lupta cu această pandemie nu trebuie politizată / Discursul public trebuie să evite dezinformarea

REACȚIE. GCS: Lupta cu această pandemie nu trebuie politizată / Discursul public trebuie să evite dezinformarea

REACȚIE. GCS: Lupta cu această pandemie nu trebuie politizată / Discursul public trebuie să evite dezinformarea
GCS critică afirmațiile care pot induce confuzie sau promova informații false, care sunt cu atât mai condamnabile când sunt transmise prin voce instituțională / Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Grupul de Comunicare Strategică a reacționat ferm în urma declaraților publice privind încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, făcute de unii aleși înaintea votului de încuviințare a prelungirii stării de urgență. Printr-o precizare de presă, transmisă joi, GCS atrage atenția că „afirmații care pot induce confuzie sau promova informații false sunt cu atât mai condamnabile când sunt transmise prin voce instituțională”.

„Ca urmare a declarațiilor unor membri ai Parlamentului României cu privire la presupusa suspendare discreționară a drepturilor și libertăților cetățenești în contextul instituirii stării de urgență, Grupul de Comunicare Strategică subliniază că în cadrul procedurii de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei cu privire la măsurile adoptate prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020, România a transmis textul Decretului menționat, precum și traducerea sa în limba engleză. Prin punerea la dispoziția Consiliului Europei a întregului text al Decretului au fost furnizate informațiile necesare privind drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit menționate în cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidențial. Totodată, în notificare a fost subliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, care privesc limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și durata pentru care a fost decretată starea de urgență”, a transmis, joi seara, Grupul de Comunicare Strategică.

Precizările de presă vin după ce, în timpul dezbaterilor din ședința comună online a Parlamentului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat demersurile României de derogare de la Convenția Europeană privind Drepturile Omului. „Facem parte dintr-un grup deloc onorant de țări care au făcut un demers similar. Nu asistăm doar la o asumare abuzivă de competență și atribuții prin care președintele și Guvernul înțelege să ocolească Parlamentul și să funcționeze în afara controlului parlamentar prevăzut de Articolul 111 al Constituției. Ne aflăm de fapt în fața unei încercări deliberate și explicite de supendare de către Guvern a exercițiului drepturilor și libertăților cetățenești și a democrației parlamentare. Parlamentarii ALDE solicită Guvernului să retragă neîntârziat solicitarea adresată Consiliului Europei de activare a art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Prin urmare parlamentarii ALDE vor vota contra prelungirii stării de urgență pentru că acest decret nu răspunde nici așteptărilor, și nici necesităților reale ale oamenilor, ale economiei, fie că vorbim de plan medical, sanitar, sau cel social și economic”, a afirmat liderul ALDE.

Proiectul de hotărâre pentru prelungirea strării de urgență a trecut cu 404 voturi din cele 439 exprimate, iar la scurt timp, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă în care a criticat atitudinea unor politicieni care au un discurs populist, mai ales în aceast perioadă. „Politicienii pot să ajute, cu sfaturi, idei, implicare sau soluții constructive, dar nu pot să instige, să fie populiști și să îndemne la nerespectarea măsurilor menite să protejeze sănătatea și viața cetățenilor! Orice gest și atitudine contrară recomandărilor specialiștilor reprezintă o inconștiență care poate avea consecințe tragice!”, a transmis șeful statului, joi, într-o declarație online de la Palatul Cotroceni.

GCS: Statele părți la Convenție având deplina suveranitate de a adopta măsurile pe care le apreciază de cuviință în astfel de situații excepționale

În precizările trimise joi seara, Grupul de Comunicare Strategică reiterează faptul că prin notificarea efectuată la nivelul Consiliului Europei, România respectă o procedură care decurge din statutul său de Parte Contractantă la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Astfel, potrivit art. 15 din Convenție, în caz de ”(…) pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”. Pe cale de consecință, pentru adoptarea unor astfel de măsuri nu este necesară obținerea vreunei aprobări de la Secretarul General al Consiliului Europei, statele părți la Convenție având deplina suveranitate de a adopta măsurile pe care le apreciază de cuviință în astfel de situații excepționale (cu limitările stabilite prin Convenție). Singura obligație ce incumbă autorităților statelor părți este de a informa pe deplin Secretarul General al Consiliului Europei despre măsurile de această natură adoptate, conform art. 15 alin. 3.

Totodată, Grupul de Comunicare Strategică subliniază că organismul jurisdicțional stabilit în baza Convenției, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, își menține competența de a se pronunța în orice situație dată cu privire la măsurile adoptate de România în acest context.

„În contextul în care informarea corectă a cetățenilor reprezintă o componentă esențială a demersurilor de gestionare a efectelor pandemiei de COVID-19, discursul public trebuie să evite dezinformarea și să comporte, mai mult decât oricând, responsabilitate și asumare. Lupta cu această pandemie nu trebuie politizată, iar afirmații care pot induce confuzie sau promova informații false sunt cu atât mai condamnabile când sunt transmise prin voce instituțională”, a subliniat Grupul de Comunicare Strategică.

„Prin urmare, atragem atenția asupra faptului că nu s-a pus în discuție obținerea vreunei „derogări”, „exceptări” sau „activării” vreunei clauze aparte de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, așa cum în mod fals s-a afirmat în dezbaterile parlamentare, ci a fost un act firesc de informare oficială din partea statului român cu privire la măsurile excepționale instituite in România ca urmare a decretării stării de urgență impusă de necesitatea gestionarii răspândirii si efectelor pandemiei COVID-19 pe teritoriul României”, se arată în documentul GCS.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele