Tiberiu Tuhașu, administrator de plajă în Mamaia, a explicat, la Gândul Live, care sunt normele pe care trebuie să le respecte operatorii economici pentru protecția turiștilor. El consideră că nu e normal ca patronii să ceară datele personale ale clienților.
Primii turiști au ajuns la malul mării pentru a se bucura de soare, în ziua ridicării interdicției de operare a plajelor, în a doua etapă a relaxării măsurilor restrictive.
Unul dintre concensionarii de plaje din Mamaia, Tiberiu Tuhașu, a detaliat, la Gândul Live, care sunt măsurile pe care le implementează și care sunt provocările.
„Sunt câțiva turiști, dar noi nu vrem să închiriem momentan absolut nimic. Au venit la plajă, e vremea bună, la noi, în Mamaia, se bucură de prima zi de relaxare, după multe zile de stat în casă. Avem marcaje la intrarea pe plajă, și cu panouri, dar și cu marcaje pe drumuri, și la ieșire. Colegii mei se vor pregăti în următoarea perioadă cu dispozitive de dezinfectat, toți angajații pe care îi vom avea la plajă vor purta măști și mănuși”, a spus Tiberiu Tuhașu.
„La beach bar, avem o problemă, pentru că după ultima reglementare nu au voie să vină la bar pentru a lua comanda, va trebui să o oferim noi la șezlong. Nu avem ce să facem, respectăm toatre reglementările care ne-au fost impuse, nu avem cum să dăm greș. Nu trebuie să se formeze coadă la bar, nu are voie să stea nimeni, nici la doi metri, la cinci metri. E și un impediment aici, pentru că va trebui să angajez cât mai mulți ospătari, pentru a putea față cererii, e corectă treaba asta, dar, după data de 15, când vor veni noi relaxări, poate pe acești angajați va trebui să îi dau afară, nu? E o mică problemă aici, zic eu”, a detaliat administratorul plajei.
O altă cerință pe care o consideră problematică este obligativitatea de a da datele personale pentru rezervare pe terasă. „Nu mi se pare normal să cer datele clienților, că nu sunt organ de control, dar va trebui să le respect, asta este, nu avem ce face. Dar opinia mea e că nu mi se pare normal, corect”, a spus Tiberiu Tuhașu.
Măsurile obligatorii pentru operarea plajelor, permisă începând din 1 iunie, sunt incluse în Ordinul comun pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii visurului SARS-CoV-2 pentru activitățile de operare a plajelor turistice, semnat de ministrul Sănătății, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a noii etape de relaxare a măsurilor în starea de alertă.
După anunțarea ridicării interdicțiilor, aproximativ 10.000 de rezervări au fost făcute pentru litoral, numai pentru prima săptămână din iunie, potrivit operatorilor turistici.