Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)

Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)
Nelu Tătaru vrea noi restricții după explozia cazurilor de coronavirus. Ce recomandări a făcut ministrul Sănătății + Ce spune de un nou “lockdown”
Publicat: 07/10/2020, 19:35

Remdesivir, tratamentul care i-a fost aplicat președintelui Donald Trump împotriva COVID-19, ar putea ajunge prea scump pentru a avea acces la el. Compania americană care îl produce, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Mai multe voci din sistemul medical susțin că acest lucru ar duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, citat de Mediafax, avertiza recent, că în acest caz ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. Potrivit lui Alexandru Rafila, în schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană sunt acum incluși 2.500 de pacienți. Dar, dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.

GÂNDUL.RO a luat legătura cu Ministerul Sănătății pentru a vedea cum va afecta acest lucru țara noastră, ținând cont că mai multe spitale au epuizat dozele de Ramdesivir.

  • Avem șanse să producem la noi în țară Remdesivir?
  • Avem în prezent doze suficiente pentru a îi trata pe pacienții cu COVID-19?
  • Compania americană care produce Remdesivir, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare. Poate afecta acest lucru si Romania? Ce soluții are Ministerul Sănătății pentru a procura acest medicament?

Ce spune Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății, într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO, spune că, în prezent, în România nu există linie de producție adecvată pentru producerea acestui tip de medicament.

În vară, Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, a fost cel care a luat inițial legătura cu americanii de la Gilead, pentru a putea produce și în România Remdesivirul. În urma unei analize amănunțite, compania americană a stabilit că tehnica Antibiotice Iași nu este compatibilă cu cea a companiei americane.

Ministerul Sănătății evaluează împreună cu producătorul SC Antibiotice SA posibilitatea producerii acestui medicament în țara noatră și pentru patent. Toate volumele de Remdesivir disponibile în România, cât și-n alte țări member ale UE, au fost discutate și negociate de către Uniunea Europeană cu producătorul și alocate fiecărui stat membru, proportional, în funcție de numărul de pacienți critici la respectivul moment.România a primit a treia cea mai mare cantitate din dozele achiziționate de Comisia Europeană, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

În continuare, reprezentanți ai Ministerul Sănătății susțin că decizia companiei americane de a vinde Remdesivir direct către spitalele din SUA, nu afectează țara noastră: „România primește dozele de Remdesivir în cadrul contractului pe care Comisia l-a încheiat cu firma producătoare”, mai spun reprezentanți Ministerul Sănătății.

Pacienţii COVID-19 care suferă forme moderate ale bolii au evoluat spre bine după ce au primit, timp de 5 zile, tratamentul oferit de Gilead Sciences Inc cu Remdesivir, însă continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital, conform unui nou studiu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații