RESTRICȚII. Ungaria limitează accesul cetățenilor români, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Ce măsuri a impus Guvernul de la Budapesta
Ungaria a stabilit noi restricții în ceea ce privește trecerea frontierelor de către cetățenii care vin din zonele de risc. În contextul în care România a fost inclusă în categoria „galbenă”, cetățenii români care merg în Ungaria vor sta în carantină. Noile măsuri restrictive vor intra în vigoare miercuri.
Anunțul a fost făcut de șeful cabinetului premierului Viktor Orban și are ca scop limitarea răspândirii coronavirusului în Ungaria.
„Decizia a fost luată în urma reapariţiei unui număr mare de cazuri în mai multe ţări”, a anunțat duminică Gergely Gulyas.
Potrivit noilor măsuri care vor intra în vigoare miercuri, cetățenii maghiari care se întorc în țara de origine din țări incluse în categoriile roșie și galbenă, se vor supune unor controale medicale la graniță și vor fi obligați să stea în carantină. Același lucru se va întâmpla și cu cetățenii străini care vin din zonele galbene și anume vor fi terstați medical și carantinați, în timp ce intrarea cetățenilor din zone roșii în Ungaria este interzisă.
Carantină pentru cetățenii români care merg în Ungaria
Din categoria „roşie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina. Cetățenii care vin din aceste țări au accesul interzis în Ungaria.
Dintre statele membre ale Uniunii Europene, în categoria „galbenă” se încadrează acum Bulgaria, Portugalia, Suedia şi România. Tot în categoria „galbenă” intră şi Marea Britanie.
Ministeul Afacerilor Externe a anunțat că cetățenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziții:
– la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
– în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.
Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.
Ce se întâmplă cu lucrătorii sezonieri români care merg în Ungaria
Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.
Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.
Care sunt condițiile de tranzitare a Ungariei
Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:
• durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
• persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.
Croaţia, stat membru al Uniunii Europene începând cu anul 2013, face parte deocamdată din categoria „verde”, a precizat responsabilul ungar.
Și UDMR a avertizat pe Facebook despre restricțiile impuse de Ungaria. „Atenție! De miercuri, Ungaria va limita și intrarea cetățenilor români: așteptăm carantină dacă nu putem afișa două teste coronavirus negative cu 5 zile mai devreme”, au scris reprezentanții Uniunii pe rețeaua socială.