ORDIN. Rezerva Ministerului Sănătății, completată cu medicamente folosite în tratarea COVID-19, dezinfectanți, ochelari de protecție și izolete
Ministerul Sănătății își completază stocurile cu medicamente, substanțe dezinfectante și echipamente folosite în cazul pacienților infectacți cu noul coronavirus.
Prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 744 de miercuri, 6 mai 2020, publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial, rezerva Ministerului Sănătății este completată cu 192.000 de comprimate de Lopinavir and ritonavir, 120.000 de comprimate de sulfat de hidroxiclorochină – antibiotic cunoscut după denumirea comercială de Plaquenil, 25.000 de kilograme de substanțe dezinfectate pentru utilizare în instalații de nebulizare, 5.000 de perechi de ochelari de protecție, 80.000 de recipiente de jumătate de litru de alcool sanitar și 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă.
Ordinul de miercuri completează anexa nr. 2 a Ordinul nr. 1.033 din 14 iunie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de constituire, păstrare şi utilizare a Rezervei Ministerului Sănătăţii şi a Nomenclatorului de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice.
Conform actului, Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și unitățile depozitare vor duce la îndeplinire prevederile ordinului.
Pentru medicamentul Lopinavir and ritonavir, medicament folosit pentru tratarea pacienților cu noul coronavirus, deținătorul de licență este compania UNIFARM. Tot printr-un ordin de ministru al Sănătății, s-a stabilit recent, în 16 aprilie, un preț maximal pentru acest produs.
O cutie cu un flacon a 120 de comprimate costă, la vânzarea cu amănuntul, 1.108,13 lei. Prețul la producător este de 951,63 de lei, iar prețul cu ridicata maximal, fără TVA, este de 981,63 de lei.
Medicamentul se află pe lista tratamentelor propuse de Ministerul Sănătății, prin cel mai recent ordin emis pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în funcție de severitatea cazului și factorii de risc pentru evoluția severă.
În acest protocol este trecută și hidroxiclorochina, pentru tratarea cazurilor ușoare, medii și severe de infecție cu COVID-19. Medicametul sulfatul de hidroxiclorochină, cunoscut sub denumirea de Plaquenil, administrat în tratarea malariei, a unor boli autoimune, se va produce la Antibiotice Iași, după cum anunța conducerea fabricii.