RISC. Ar putea poluarea din Capitală să influențeze creșterea cazurilor de COVID?
În ciuda faptului că un studiu făcut recent de Universitatea Harvard arată că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute că PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de coronavirus, mii de bucureșteni sunt obligați să suporte săptămânal niveluri foarte mari de poluare.
În condițiile în care cercetătorii susțin că există o legătură între poluare și cazurile critice de COVID 19, mii de oameni din Ilfov și București respiră săptămânal aer otrăvit.
Trei hectare de vegetație, dar și gropi uriașe cu dejecții animale au ars recent și au eliberat un fum toxic insuportabil.
Săptămânal, în sudul Bucureștiului se înregistrează valori foarte mari de poluare, provenite de la arderile de cabluri electrice învelite în cauciuc.
Bolnavii de Covid-19 din zone unde a fost înregistrat un nivel crescut al poluării aerului înainte de izbucnirea pandemiei prezintă un risc mai mare de deces din cauza infecţiei decât cei care trăiesc în zone cu aer mai curat, spun cercetătorii.
Este vorba despre un studiu realizat la nivelul Statelor Unite care face legătura clară între expunerea prelungită la poluare şi rata deceselor provocate de coronavirus.
Potrivit The New York Times, într-o analiză făcută la nivelul a 3.080 de comitate americane, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de boală.
Autorităţile sanitare au presupus, mai multe săptămâni, că există o legătură între aerul poluat şi decesele sau cazurile grave de Covid-19, boala cauzată de coronavirus.
Analiza Harvard este prima la nivel naţional care arată legătura statistică, dezvăluind „o mare suprapunere” a deceselor provocate de Covid-19 şi alte boli asociate cu expunerea pe termen lung la pulberi în suspensie, potrivit News.ro.