Prima pagină » Coronavirus » RISC. Institutul de Psihiatrie Socola, posibil focar de infecție cu noul coronavirus după ce un medic și un asistent medical au fost depistați pozitiv

RISC. Institutul de Psihiatrie Socola, posibil focar de infecție cu noul coronavirus după ce un medic și un asistent medical au fost depistați pozitiv

RISC. Institutul de Psihiatrie Socola, posibil focar de infecție cu noul coronavirus după ce un medic și un asistent medical au fost depistați pozitiv

Un doctor și un asistent medical de la Institul de Psihiatrie Socoal au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus iar SARS-COV-2 ar fi fost adus din exterior în incinta instituției. De asemenea, DSP Iași a pornit o anchetă epidemiologică pentru a preveni răspândirea acestuia în rândul cadrelor medicale și al pacienților.

Se pare că doctorul, care este şi preşedintele Consiliului de administraţie al Institutului Socola din Iaşi, și asistentul medical care au fost diagnosticați pozitiv cu noul COVID-19 ar fi adus virusul din exteriorul spitalului, potrivit surselor citate de BZI.

Institutul de Psihiatrie Socola – risc de focar de coronavirus

Riscul de transformare a Institutului într-un focar de coronavirus este destul de ridicat, mai ales având în vedere faptul că pavilioanele medicale sunt deschise, dar participarea medicului infectat la raportul de gardă unde a avut contact și cu alte persoane din cadrul instituției.

De asemenea, în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola lucrează 1.100 de angajați care au grijă de zeci de pacienți, majoritatea dintre ei suferind de diferite boli care cresc riscul de deces în cazul infectării cu noul coronavirus.

Riscul de răspândire – crescut din cauza raportului de gardă

Se pare că fostul director medical al instituției recomandase ca raportul de gardă să fie suspendat încă din luna martie având în vedere faptul că la acest timp de întâlnire participă un număr mare de persoane, peste 50, însă doctorul infectat, care este și președintele Consiliului de Administrație, s-a opus acestei măsuri de prevenție, chiar dacă în timpul stării de urgență întâlnirile unui grup mai mare de trei persoane erau interzise.

Protocoalele de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 – de maximă importanță

Protocoalele de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 au împiedicat apariția virusului în cadrul instituției ținând cont că primul caz de infectare cu noul coronavirus a apărut în România la sfârșitul lunii februarie 2020.

Doctorul depistat pozitiv a manifestat simptome specifice infectării înainte de confirmarea diagnosticului prin testul rapid și respectiv cel PCR – a avut febră timp de trei zile.