Riscurile pe care le implică graba cu care Rusia și China dezvoltă vaccinuri anti-coronavirus. Medicul Musta: „Au scurtat anumite etape de siguranță”
Medicul infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara Virgil Musta explică riscurile pe care le implică graba brevetării unui vaccin împotriva coronavirusului. În contextul în care Rusia a produs deja 15.000 de doze de vaccin Sputnik-V și a anunțat vaacinarea voluntară în masă peste o lună, iar China a anunțat că are un vaccin în faza 3 de testare, medicul infecționist atrage atenția asupra faptului că specialiștii din aceste țări nu au urmat toate etapele de siguranță.
Medicul susține că atât Rusia cât și China „au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului” și în consecință, dacă vaccinul se va dovedi ineficient, populația nu va beneficia de imunitatea dorită.
„Aici este problema. Foarte probabil să existe aceste studii, dar nu au urmat toate etapele, au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului și îl pun pe piață. Foarte probabil că standardele europene să nu permită acest lucru. Noi ne-am bucura din orice parte a lumii să vină acest vaccin pentru că este în interesul populației de a se vaccina și de a diminua numărul mare de cazuri care este peste tot în lume”, a declarat medicul la Digi24.
Virgil Musta: S-ar putea să nu fie eficient și astfel persoanele să se vaccineze și să nu beneficieze de imunitatea dorită
Medicul infecționist atrage atenția asupra necesității studierii în amănunt a efectelor adverse ale unui medicament.
„Trebuie dovedită eficiența. S-ar putea să nu fie eficient și astfel persoanele să se vaccineze și să nu beneficieze de imunitate dorită. Considerând că ei sunt imunizați s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecție și să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, multe medicamente au efecte adverse, iar acestea trebuie foarte bine studiate pentru a se face un bilanț foarte clar între beneficii și dezavantajele administrării ca nu cumva să ne trezim cu efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ținut sub control. În momentul în care se dovedește că vaccinul este și eficient și nu dă reacții adverse majore poate fi pus pe piață”, a declarat medicul de la Timișoara Virgil Musta.