Premierul Florin Cîțu a anunțat că în România s-ar putea produce vaccinurile ARN mesager. În procesul de selecție de la nivelul Comisiei Europene, țara noastră estre reprezentată de 11 participanți.
În cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creșterea producției de vaccinuri împotriva COVID-19 România este reprezentată de 9 companii și două institute, potrivit unui anunț făcut de Florin Cîțu pe Facebook.
Premierul precizează că „acestea participă în procesele de selecție în vedere implementării a 4 faze strategice: producție de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire și consumabile”.
„Pentru producția nanoparticulelor lipidice solide (folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech și Moderna ca vehicul de livrare), România este prezentă cu 11 participanți în procesul de selecție și stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 și Slovenia cu 1. Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecție pentru partea de PRODUCȚIE”, a transmier prim-ministrul într-o postare pe Facebook.
Totodată, acesta a nunțat că „una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19”.
Recent, CEO-ul Terapia Cluj și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) Dragoș Damian, a declarat pentru GÂNDUL.RO faptul că în prezent țara noastră nu are o infrastructură suficient de puternică pentru a fabrica orice tip de vaccin, cu atât mai puțin serul împotriva virusului COVID-19, mai ales în contextul în care fabricarea unui astfel de ser necesită 15 etape.
Acesta a specificat faptul că „România poate să fabrice etapele terminale sau unele etape terminale ale procesului de fabricare a vaccinului, de exemplu, umplerea în fiole sau în seringi preumplute, ambalarea, etichetarea, dar cam atât. Nu există o infrastructură în România pentru fabricarea acestui vaccin de la un capăt la altul. Toate aceste vaccinuri sunt sub licența unor producători care ar putea să împrumute această licență către producătorii din România, dacă aceștia ar avea infrastructura necesară. Nu există o infrastructură suficient de puternică în România pentru a fabrica orice fel de vaccin, cu atât mai puțin vaccinul SARS-COV-2”.
Însă în România a început deja dezvoltarea unui vaccin anti-COVID, la Timișoara, de către echipa condusă de profesorul Virgil Păunescu. Acesta declara pentru GÂNDUL.RO, în luna martie 2021, faptul că în procesul de dezvoltare s-a depășit faza de testare pe animale.
Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România, Virgil Păunescu, spunea că împreună cu colectivul de la Timișoara dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat care ar putea oferi imunitate cel puțin 17 ani, însă autoritățile din România nu au fost interesate de acest lucru. Și acesta puncta faptul că România poate să facă vaccinuri, dar nu le poate produce în acest moment. Specialistul a specificat faptul că tehnologia de la Institutul Cantacuzino nu mai corespunde standardelor europene.