România ar putea fi una dintre țările care produce vaccinurile ARN mesager. Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu – FOTO

România ar putea fi una dintre țările care produce vaccinurile ARN mesager. Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu - FOTO
România ar putea produce vaccinurile pe bază de ARN mesager, potrivit unui anunț făcut de Florin Cîțu. Specialiștii români susțin altceva / Sursă FOTO: Mediafax Foto (dreapta) & Shutterstock (stânga)
Publicat: 03/04/2021, 13:06
Actualizat: 03/04/2021, 13:07

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în România s-ar putea produce vaccinurile ARN mesager. În procesul de selecție de la nivelul Comisiei Europene, țara noastră estre reprezentată de 11 participanți.

În cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creșterea producției de vaccinuri împotriva COVID-19 România este reprezentată de 9 companii și două institute, potrivit unui anunț făcut de Florin Cîțu pe Facebook.

Premierul precizează că „acestea participă în procesele de selecție în vedere implementării a 4 faze strategice: producție de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire și consumabile”.

Florin Cîțu anunță că în România s-ar putea produce vaccinuri anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager

„Pentru producția nanoparticulelor lipidice solide (folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech și Moderna ca vehicul de livrare), România este prezentă cu 11 participanți în procesul de selecție și stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 și Slovenia cu 1. Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecție pentru partea de PRODUCȚIE”, a transmier prim-ministrul într-o postare pe Facebook.

Totodată, acesta a nunțat că „una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19”.

Specialiștii susțin că România poate asigura doar unele etape din producția unui vaccin

Recent, CEO-ul Terapia Cluj și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) Dragoș Damian, a declarat pentru GÂNDUL.RO faptul că în prezent țara noastră nu are o infrastructură suficient de puternică pentru a fabrica orice tip de vaccin, cu atât mai puțin serul împotriva virusului COVID-19, mai ales în contextul în care fabricarea unui astfel de ser necesită 15 etape.

Acesta a specificat faptul că „România poate să fabrice etapele terminale sau unele etape terminale ale procesului de fabricare a vaccinului, de exemplu, umplerea în fiole sau în seringi preumplute, ambalarea, etichetarea, dar cam atât. Nu există o infrastructură în România pentru fabricarea acestui vaccin de la un capăt la altul. Toate aceste vaccinuri sunt sub licența unor producători care ar putea să împrumute această licență către producătorii din România, dacă aceștia ar avea infrastructura necesară. Nu există o infrastructură suficient de puternică în România pentru a fabrica orice fel de vaccin, cu atât mai puțin vaccinul SARS-COV-2”.

Însă în România a început deja dezvoltarea unui vaccin anti-COVID, la Timișoara, de către echipa condusă de profesorul Virgil Păunescu. Acesta declara pentru GÂNDUL.RO, în luna martie 2021, faptul că în procesul de dezvoltare s-a depășit faza de testare pe animale.

Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România, Virgil Păunescu, spunea că împreună cu colectivul de la Timișoara dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat care ar putea oferi imunitate cel puțin 17 ani, însă autoritățile din România nu au fost interesate de acest lucru. Și acesta puncta faptul că România poate să facă vaccinuri, dar nu le poate produce în acest moment. Specialistul a specificat faptul că tehnologia de la Institutul Cantacuzino nu mai corespunde standardelor europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×