România începe vaccinarea! Cum se împart primele 3.000 de doze de vaccin anti-COVID
Autoritățile române au dat sâmbătă publicității o listă cu repartizarea primelor 3.000 de doze de vaccin anti-Covid produse de Pfizer/ BioNTech, care vor ajunge la zece spitale din țară aflate în lupta cu noul coronavirus. Primul român care va fi vaccinat va fi un cadru medical de la spitalul „Matei Balș” din Capitală, cel mai mare spital COVID din România.
Câte doze de vaccin primesc spitalele
- Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 100 de doze
- București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ – 600 de doze
- București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze
- Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca – 375 doze
- Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța – 170 doze
- Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova – 90 doze
- Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 260 doze
- Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență – 210 doze
- Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava – 250 doze
- Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara – 450 doze.
- Valeriu Gheorghiță: Vaccinul anti-COVID-19 îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate
Campania de vaccinare debutează oficial în 27 decembrie, iar o primă tranșă din serul produs de Pfizer și BioNTech a ajuns în România vineri. La intrarea celor 10.000 de doze în țara noastră, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, sublinia că este vorba despre un vaccin care „a dovedit că îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate”.
Începe vaccinarea anti-COVID
Și medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara a declarat pentru GÂNDUL.RO că se va vaccina.
„Trebuie să fim conștienți că tehnologia evoluează fantastic și a evoluat de la an la an și de la lună la lună. Practic, începând cu 2020-2021 s-a deschis poarta spre noile tipuri de vaccinuri și credem că pe viitor această soluție tehnică resprezintă o soluție foarte bună și rapidă pentru a stopa aceste pandemii și epidemii. Aproape un an de zile, mai mult de jumătate din cercetătorii de pe planetă s-au focalizat pe găsirea unui vaccin. Practic, ce înainte se studia în câțiva ani, tot efortul medical al lumii de cercetare s-a focalizat pe găsirea unei soluții pentru a opri SARS-COV-2, iar această soluție a venit sub forma unui vaccin pe care îl așteptam. Sperăm să ducem mesajele medicale în spațiul public și oamenii să aibă încredere în acest proces de vaccinare, pentru a opri pandemia și pentru a ne recupera viața pe care o aveam înainte. Eu mă voi vaccina și sunt pro-vaccinare, pentru că este important să previi. Companiile care au scos vaccinul sunt companii foarte puternice, iar efectele adverse sunt minime sau aproape inexistente”, explică medicul primar pneumolog, Cristian Oancea.