România, prin Institutul „Cantacuzino”, parteneră într-un amplu proiect european pentru combaterea COVID-19
România, reprezentată de Institutul „Cantacuzino”, este partener în proiectul I-MOVE-COVID-19, o rețea europeană multidisciplinară pentru cercetarea, prevenirea și controlul pandemiei de COVID-19.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” reprezintă România în vastul proiect de cercetare I-MOVE-COVID-19, care a fost inclus în primul lot de proiecte, în număr de 17, acceptate de Comisia Europeană pentru finanțare prin programul Horizon 2020.
Proiectul I-MOVE-COVID-19 este coordonat de Epiconcept, din Franța, și este derulat un consorțiu cu 20 de parteneri din mai multe state europene, alături de România: Franța, Marea Britanie, Germania, Albania, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Suedia.
„Consorțiul I-MOVE-COVID-19 își propune să obțină informații epidemiologice și clinice cu privire la pacienții cu COVID-19, precum și informații de virusologie despre SARS-CoV-2, prin (a) furnizarea unei platforme de supraveghere flexibilă (adaptabilă situației epidemiologice ), (b) studii de cercetare și (c) evaluarea intervențiilor de sănătate publică (de exemplu, vaccinare, antivirale), pentru a contribui la baza de cunoștințe, a ghida managementul pacienților și a asista răspunsul asupra sănătății publice. Acest lucru va fi realizat prin adaptarea și extinderea rețelei de supraveghere a gripei (I-MOVE) existentă, pe termen lung, la nivel european, pentru a include COVID-19. Rețeaua include rețele de îngrijire primară, spitale și centre naționale/laboratoare de referință din 10 țări din regiunea europeană OMS”, arată o informare a Minsterului Cercetării și Inovării.
Ministerul Apărării Naționale, în subordinea căruia se află instituția, anunța, sâmbătă, că, prin reorganizarea fluxului activităților, sporirea eforturilor echipelor de specialiști și reconfigurarea programului de lucru, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino”, prin Laboratorul Infecții Respiratorii Virale, a reușit creșterea numărului de teste realizate zilnic pe probe recoltate de la pacienții suspecți de infecție cu virusul SARS CoV-2.
Buget total de 48,5 milioane de euro
Reprezentanții în România ai Comisiei Europene au anunțat, marți, că încă un proiect a fost inclus pe lista celor acceptate la finațare în cadrul apelului de urgență pentru cercetarea și inovarea în cazul COVID-19. Astfel, numărul proiectelor ajunge la 18, față de cele 17 anunțate inițial, cu un buget total de 48.5 milioane de euro din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare.
Potrivit reprezentanților Comisie Europene, aceste proiecte permit unui număr de 140 de echipe de cercetare din întreaga Europă să colaboreze pentru a combate pandemia de coronavirus. Proiectul nou selectat, denumit HG nCOV19 și coordonat de o companie irlandeză, va dezvolta și va valida un test de diagnostic molecular rapid pentru coronavirus.
„Specialiștii din domeniul sănătății, cei din prima linie, trebuie să diagnosticheze coronavirusul mai rapid și cu un grad de precizie mai ridicat. Acest lucru ar reduce riscul unei răspândiri. Sunt bucuroasă că putem adăuga un alt proiect eforturilor finanțate de UE pentru dezvoltarea unui diagnostic rapid”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
Cele 18 de proiecte selectate încep rapid să lucreze la dezvoltarea unor metode de diagnosticare, tratamente și vaccinuri, precum și la înțelegerea pandemiei prin intermediul epidemiologiei și a modelării.
Potrivit comunicatului Comisiei Europene, în ultimele săptămâni, UE a mobilizat, de asemenea, finanțări publice și în valoare de până la 90 de milioane de euro prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare și a oferit companiei CureVac sprijin financiar în valoare de până la 80 milioane de pentru a intensifica dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva COVID-19. Sprijinul concret acordat de Comisie domeniului cercetării și inovării, de care este nevoie urgentă, face parte din răspunsul european comun la pandemia de coronavirus.