SANCȚIUNE. Orban, amendat pentru fumat și nepurtarea măștii. Cât a plătit premierul

Publicat: 30 05. 2020, 15:54
Actualizat: 30 05. 2020, 16:04
POLITIC. Premierul Ludovic Orban a fost amendat după ce a fumat în biroul său

În urma apariției în spațiul public a unei fotografii în care apare fumând, într-un birou, și fără mască, aproape de alți membri ai Executivului, premierul Ludovic Orban a fost sancționat cu două amenzi.

„Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise”, se arată într-o informare a Guvernului.

„Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție”, potrivit documentului transmis sâmbătă.

Ludovic Orban precizase că poza a fost făcută cu ocazia zilei sale de naştere şi că dacă este nevoie, și-a recunoscut greșeala și spusese că va plăti amenda pentru că a fumat într-un spaţiu închis.

„Este o poză de ziua mea, după ora 15 că eram cu mai mulţi colegi de-ai mei, mi-au făcut o surpriză şi au venit să-mi ureze la mulţi ani. După ce au venit i-am servit, vedeţi că sunt farfurii pe masă. I-am servit cu o gustare, cu un pahar de bere, de whiskey. Faptul că nu purtam mască se datora în primul rând faptului că eram după ce mâncasem şi îi servisem pe colegi cum e firesc”, a declarat premierul, vineri seară, pentru Mediafax.

Nerespectarea măsurilor individuale de protecție este o contravenție

Obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă sunt măsuri reglementate în baza legii prin ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

Conform prevederilor legale, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor constituie contravenții, pe durata stării de alertă, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni,.

Aceste contravenții se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.