Autoritățile responsabile au anunțat săptămâna trecută 1.049 de noi cazuri confirmate cu infecția cu COVID-19, în creștere cu aproaape 60% față de cele noi raportate în intervalul similar anterioară, de 660. Potrivit medicul infecționist Adrian Marinescu, această tendință ascendentă va continua în perioada următoare, favorizată, printre alte motive, și de perioada concediilor.
Medicii au confirmat în perioada 26 iulie – 1 august un număr de 1.049 de cazuri noi de infecție cu COVID-19, față de cele 660 cuprinse în informările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică (GCS) din săptămâna anterioară, 19 – 25 iulie. Cel mai mare număr raportat a fost marți, 27 iulie, respectiv 175 de cazuri și 2 decese. La finalul săptămânii, duminică, GCS a anunțat 152 de noi cazuri și niciun deces.
Astfel, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, săptămâna trecută au fost înregistrate:
26 iulie
În săptămâna anterioară au fost raportate, în informările zilnice, 660 de noi cazuri confirmate cu COVID-19 și 12 decese. Este vorba de cazurile și decesele raportate în perioada de referință, și nu anterior intervalului. Procentual, creșterea e de 58,9%, de la săptămână la săptămână. În săptămâna anterioară, cele mai multe cazuri au fost raportate tot în ziua de marți, respectiv 126.
25 iulie
24 iulie
23 iulie
22 iulie
21 iulie
20 iulie
19 iulie
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Bucureşti. Avertizează că această creștere va continua, chiar dacă nu va fi una abruptă.
„E o realitate. Nu e o creștere explozivă, dar ce vedem în ultimele săptămâni înseamnă un trend ascendent care va continua în acest fel. Aici plecăm de la situația europeană, bineînțeles că și România se încadrează tot aici. Odată ce oamenii revin din vacanțe ne așteptăm să avem o creștere. Sperăm să fie doar o creștere constantă și nu un nivel care să însemne o explozie”, a declarat Adrian Marinescu, pentru Libertatea.
Potrivit estimărilor medicului, din toamnă România se va confrunte cu un vârf al numărului de infectări zilnice. „Realitatea înseamnă că din a doua jumătate a lui august și mai ales din toamnă ne așteptăm la un număr destul de mare de infecții. Ceea ce contează în acest val al patrulea este dacă vor fi forme ușoare în mare parte astfel încât să nu existe o presiune prea mare asupra spitalelor din circuit”, a afirmat Adrian Marinescu.
Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş a precizat că în prezent sunt mult mai multe forme ușoare, iar că valul următor, având în vedere rata de vaccinare și imunizarea naturală, va avea mai puține cazuri severe și decese.
„Ceea ce știm acum este că imunitatea la nivel celular este mai importantă decât cea care ține de anticorpi, așa încât ne așteptăm ca și cei care au avut infecția la începutul lui 2020 totuși să aibă imunitate și chiar dacă se infectează vor face o formă ușoară. Acest val va fi definit de echilibru și de un procent mult mai mic de forme severe și decese”, a declarat medicul infecționist, promovând în continuarea vaccinarea populației.
Până în 1 august, ora 17:00, peste 5 milioane de persoane s-au vaccinat în România cu prima doză (5.005.436), dintre care 4.858.584 de persoane au schema completă.
Cele patru circumstanțe care pot duce la creșterea accelerată a numărului de cazuri sunt, potrivit lui Adrian Marinescu:
Diferența dintre cele două raportări săptămânale anterioare ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care prezintă bilanțul la finalul intervalului, este de 698 cazuri și 16 decese.
La 25 iulie
Cu o săptămână înainte, la 18 iulie