Prima pagină » Coronavirus » Sarcini neplănuite în pandemie. Un studiu al Națiunilor Unite arată că 1,4 milioane de sarcini au fost neintenționate

Sarcini neplănuite în pandemie. Un studiu al Națiunilor Unite arată că 1,4 milioane de sarcini au fost neintenționate

Sarcini neplănuite în pandemie. Un studiu al Națiunilor Unite arată că 1,4 milioane de sarcini au fost neintenționate
Sarcini neplănuite în pandemie. Un studiu al Națiunilor Unite arată că 1,4 milioane de sarcini au fost neintenționate / Sursă FOTO: Shutterstock

1,4 milioane de sarcini au fost neplănuite în pandemie. Asta arată un studiu făcut de Națiunile Unite, în care au fost analizate datele din 112 țări.

Pandemia de coronavirus a dat naștere unei noi crize: pierderea accesului la contraceptive. Aproape 12 milioane de femei din 112 țări nu au mai avut acces la mijloacele de contracepție în perioada pandemiei, fapt care a dus la 1.4 milioane de sarcini neintenționate. Studiul a fost condus de Agenția de Sănătătate Sexuală și Reproductivă a Națiunilor Unite, relatează Independent.

Sarcini neplănuite în pandemie: Peste 12 milioane de femei, fără acces la mijloace contraceptive

Cercetătorii de la Fondul Națiunilor Unite al Populației (UNFPA) au declarat că pandemia a fost „cea mai rapidă criza globală de sănătate publică” din ultimii 100 de ani, punând o presiune fără precedent asupra structurilor de sănătate din întreaga lume – și ducând la nealocarea resurselor către servicii de sănătate sexuală.

Acest lucru a fost agravat de faptul că femeile se abțin de la accesarea serviciilor de sănătate din cauza lockdown-urilor sau a anxietății legate de îmbolnăvirea cu noul COVID-19, se mai precizează în studiu.

1,4 milioane de sarcini neintenționate au avut loc în pandemie

„Sarcinile nu se opresc din cauza pandemiei sau a altor crize. Trebuie să ne asigurăm că femeile și fetele au acces neîntrerupt la contraceptive și la medicamente pentru sănătatea mamei. Impactul devastator pe care COVID-19 l-a avut asupra vieții a milioane de femei și fete în ultimul an subliniază cât de vital este să asigurăm continuitatea serviciilor de sănătate în ceea ce privește reproducerea.

În ciuda perturbărilor majore în accesul la planificarea familială, comunitatea internațională s-a unit pentru a atenua cel mai rău scenariu.

De la guverne la producători până la furnizorii de servicii medicale, lanțurile de aprovizionare pentru contraceptive moderne din lume și-au arătat rezistența și și-au revenit în mare parte după lipsa de stocuri de la începutul pandemiei”, a declarat doctorul Natalia Kanem, directorul executiv al UNFPA.

De exemplu, în Marea Britanie mai multe clinici pentru sănăptate sexuală au fost închise sau au funcționat la o capacitate mai redusă din cauza faptului că personalul a fost transferat în unitățile COVID-19 sau pentru că a trebuit să se autoizoleze.

Astfel că listele de așteptare pentru controalele regulate și prescripții au fost din ce în ce mai mari iar multe femei nu au mai avut acces la medicamente.

Citește și