România va trimite în curând o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN în Statele Unite ale Americii, pentru ajuta a în eforturile de combatere a pandemiei, a transmis miercuri Ministerul Apărării Naționale, după convorbirea telefonică dintre ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul american al apărării, Mark T. Esper.
Misiunea urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile, a anunțat Ministerul Apărării.
Anunțul a venit după ce ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper. Potrivit MApN, agenda discuţiilor a inclus aspecte de interes comun privind solidaritatea în combaterea pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și cooperarea între armatele celor două țări, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.
„Cei doi înalți demnitari au evaluat situația de securitate din mediul internațional și din regiunea Mării Negre, în special în contextul evoluției pandemiei SARS-CoV-2. În acest context, a fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile”, a transmis MApN.
Aeronava C-17 Globemaster III cu al treilea transport de echipamente medicale necesare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, misiune ale cărei costuri au fost acoperite de SUA, a ajuns la București la începutul lunii aprilie, în prezența lui Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București. „Doresc să mulţumesc românilor pentru toate eforturile susţinute şi pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste momente de urgenţă. Le mulţumesc ministrului Apărării şi americanilor pentru toate activităţile caritabile desfăşurate nu doar în România, ci în multe ţări din întreaga lume”, a declarat atunci ambasadorul SUA.
Mai mult, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a anuțat alocarea sumei de 800.000 de dolari, sprijin acordat României pentru lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus.
„În ceea ce privește relațiile militare bilaterale, a fost evidențiat ritmul dinamic de evoluție a acestora, asigurat în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Au fost analizate opțiunile privind evaluarea relațiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum și direcțiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă”, a transmis MApN.
În plus, au fost analizate perspectivele de consolidare a prezenţei forțelor SUA pe teritoriul României și oportunitățile oferite de proiectele demarate de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare.
Potrivit MApN, au fost abordate și subiecte actuale de pe agenda NATO, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe flancul estic. În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidențiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune. „Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinațională de la București și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esențială pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă.
Potrivit MApN, au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China în această perioadă.