SCENARIU. În 23 august ar putea fi peste 500 de bolnavi la terapie intensivă. Emilian Popovici: „Totul depinde de oferta pe care i-o faci virusului”
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a detaliat posibilele scenarii ale evoluției pandemiei de COVID-19 și a tras, încă o dată, un semnal de alarmă asupra importanței respectării măsurilor sanitare, mai ales după etapele de ralaxare și în contextul creșterii cazurilor de îmbolnăviri.
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat, luni, la Europa FM, că de la începutul lunii iunie, când s-au dispus măsuri de relaxare a restricțiilor, numărul bazal de reproducere a virusului a fost de peste 1, ceeea ce înceamnă o creștere a epidemiei.
„Nu poți să dimensionezi măsurile corect dacă nu ai o garanție că oamenii respectă aceste măsuri”
„Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl Valentin Pârvu și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a explicat Emilian Popovici.
„Dacă acest număr bazal de referință ar crește la 1.2, într-o perspectivă de câteva săptămâni din momentul în care s-ar produce această creștere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, în sensul că s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a însemna o corespodență de 1.400 de cazuri în Terapie Intensivă”, a atras atenția Emilian Popovici, la Europa FM.
„Pandemia nu se va termina într-o lună”
„Trebuie să fim foarte atenți la reglarea acestor măsuri, iar populația să fie atentă la felul în care respectă măsurile care sunt indicate, pentru că nici nu poți să dimensionezi măsurile corect dacă nu ai o garanție că oamenii respectă aceste măsuri. Trebuie să fie o interdependență. Ca să poți să faci o reglare, trebuie să ai o siguranță și de o parte și de cealaltă”, a detaliat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
„Pandemia nu se va termina într-o lună, virusul ăsta circulă pe tot Globul, într-o populație care e majoritar descoperită din punctul de vedere al protecției post nfecțioase, deci el are pe cine să infecteze și totul depinde de oferta pe care i-o faci virusului. Dacă îi faci o ofertă mare de a infecta, el infectează mult. Dacă scazi oferta prin măsuri și prin respectarea măsurilor, va infecta mai puțin”, a conchis Emilian Popovici.
În 16 iunie, data la care expira starea de alertă, Emilian Popovici susținea necesitatea prelungirii măsurii, așa cum a și decis Guvernul în acea zi, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control, mai ales din perspectiva pregătirilor pentru sosirea sezonului rece.
În cadrul ședinței de luni, Cabinetul a adoptat proiectul de lege privind măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru punerea în acord a deciziei Curţii Constituţionale privind carantina, izolarea și internarea obligatorie a persoanelor cu COVID-19. Proiectul de lege, detaliat de comandatul acțiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a fost trimis în Parlament pentru dezbatere în regim de urgență.
Până luni, 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.223 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.
De la ultima informare a GCS, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.