Prima pagină » Coronavirus » BILANȚ. 16 cazuri noi de români contaminați cu coronavirus. Din ce orașe sunt aceștia

BILANȚ. 16 cazuri noi de români contaminați cu coronavirus. Din ce orașe sunt aceștia

BILANȚ. 16 cazuri noi de români contaminați cu coronavirus. Din ce orașe sunt aceștia

România a intrat în scenariul nr.3 de luptă împotriva pandemiei de coronavirus după ce numărul de cazuri confirmate a depășit 100. Numărul românilor infectați a ajuns la 139 în cursul zilei de dumincă, din care 11 persoane sunt cadre medicale. 

Bilanțul cazurile de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 139

„Până astăzi, 15 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă sunt declarați vindecați și au fost externați.

Astăzi au fost confirmate 16 cazuri noi, după cum urmează: 4 cazuri în București, 4 în Arad, 3 în Brașov, 2 în Brăila și câte 1 caz în Constanța, Teleorman și Iași.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani și 71 de ani.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus COVID-19 a ajuns la 131

În cursul zilei de duminică, 15 martie, au fost confirmate alte 8 cazuri de infectare cu noul COVID-19. Informația a fost confirmată și de secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății Nelu Tătaru la Digi24.

Acesta a declarat că cele opt persoane confirmate duminică sunt persoane care au fost în contact cu pacientul nr. 17, de la „Gerota”, și senatorul PNL de Constanța Vergil Chițac. Cele opt persoane sunt asimptomatice și erau în izolare sau în carantină.

De asemenea, acesta a menționat că 9 pacienți sunt vindecați.

 

Bilanțul a urcat, sâmbătă seara, la 123 cazuri de persoane infectate în România, ultimele cazuri fiind venite din Germania, Norvegia sau Italia.

Caz 123 este al unui tânăr de 24 ani, din Bucureşti, inginer horticol, ADP sector 4, care a fost în contact cu cazul 16.

Caz 122 este o femeie de 58 ani din Bucureşti, asistent medical la Spitalul Gerota, care a fost în contact cu cazul 30.

Caz 121 Bărbat din Bucuresti, 37 ani, intors din Norvegia în 13.03., internat în Spitalul de Boli Infecțioase V Babeș București

Caz 120 Bărbat, 46 ani, Satu Mare, întors din Italia în 11.03, aflat în carantină în SM

Caz 119 Femeie, 25 ani din Cluj Napoca, întoarsă din Berlin în 11.03

Asistente medicale din Petroșani, infectate

Alte trei cazuri confirmate, sâmbătă seara: Caz 114 Femeie, 38 ani, Hunedoara, contact caz 26 ( tânăra care nu a respectat autoizolarea)

Caz 115 Femeie, 45 ani, Hunedoara, contact caz 26
Ambele cazuri ( 114 și 115) sunt asistente medicale

Caz 116 Bărbat, 60 ani, Caraș Severin, aflat în carantină Reșița, întors din Italia în 11.03.2020

Bilanțul urcă la 113 cazuri

Încă 4 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus:

Caz 110 Bărbat, 31 ani, Constanța, contact caz 67 si 68 ( senatorul Chitac)

Caz 111 Femeie, 53 ani, din Brașov, contact caz 76 ( bărbat venit din Boston)

Caz 112 Femeie, 33 ani din Timișoara, venită din Italia în 12.03. în carantină în TM

Caz 113, Bărbat, 36 ani din Timișoara, venit din Italia în 12.03., aflat în carantină în Timișoara

Alte șapte persoane au fost confirmate pe lista infectărilor cu coronavirus în România.  Este vorba de un bărbat (51 ani) din Brașov, întors din Italia în 12 martie, aflat în carantină, un tânăr (19 ani) din Hunedoara, contact al cazului 59, un copil (4 ani) din Hunedoara contact al cazului 59, o femeie (43 ani) din Hunedoara, contact caz 26, o femeie (44 ani) din Hunedoara, contact caz 26, o femeie (41 ani) din Hunedoara, contact caz 26 și un bărbat de 55 de ani din Timișoara, aflat în carantină.

Trei pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus, care se aflau la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, vor fi externaţi sâmbătă seară, după ce ultimele două rezultate ale testelor realizate acestor persoane sunt negative.

Detalii despre pacienți

Caz 103 Bărbat, 51 ani, Brasov, întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină

Caz 104 Tânăr, 19 ani, Hunedoara D, contact al cazului 59

Caz 105, Copil, 4 ani, contact al cazului 59

Caz 106 Femeie, 43 ani, Hunedoara,
contact caz 26

Caz 107 Femeie, 44 ani, Hunedoara, contact caz 26

Caz 108 Femeie, 41 ani, Hunedoara, contact caz 26

Trei liberali, contaminați

Au fost confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae.

Toți 3 se află în izolare la domiciliu și au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL. Ce înseamnă Scenariul 3 de combatere a coronavirusului

Alte două cazuri, se ajunge la 99

Caz 98, Femeie în vârstă de 53 de ani, Constanța, a călătorit în Austria și Germania, medic laborator, confirmată pozitiv, testul a fost lucrat în rețea privată

Caz 99, Bărbat, 54 ani, Constanța, sot caz 98, testul a fost lucrat tot în rețea privată. Cei doi s- au întors în data de 7 martie 2020 din Viena

Pacientul nr. 92 lucrează la Ministerul Sănătății

Cazul 92, mai exact femeia de 41 de ani internată în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care s-a întors din Dubai în 8 martie 2020 și a fost confirmată pozitiv în data de 13 martie 2020 este un angajat al Ministerului Sănătății (MS).

Inițial, s-a spus că femeia provine din județul Mureș, dar s-a stabilit ulterior că a fost o eroare din comunicare. Aceasta a fost posibilă dintr-o confuzie în interpretarea acronimului instituției Ministerului Sănătății (MS) și cel folosit pentru județul Mureș (MS).

În prezent se află în curs o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților și recoltarea probelor, la fel ca la fiecare caz depistat pozitiv.

De asemenea, contacții direcți ai persoanei se află în autoizolare la domiciliu.

În cadrul Ministerului Sănătății au mai fost luate și alte măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19. A fost limitat programul cu publicul și au fost stopate audiențele pentru o lună de zile. Au fost distribuite măști și produse dezinfectante pentru mâini și suprafețe. La intrarea în instituție sunt completate chestionarele pentru monitorizare.

Rezultatele testelor ministrului Sănătății, Victor Costache, și secretarului de stat, Nelu Tătaru sunt negative.

Știrea inițială:

Confirmarea ultimelor cazuri de coronavirus ne duce mai aproape de a intra în SCENARIUL NR.3, unde autoritățile vor face un triaj la fiecare spital, atât al bolilor de bază, internările urmând a se face doar pentru cazurile urgente, dar şi un triaj epidemiologic

LIVE evoluția situației coronavirusului în România. Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 în România a ajuns la 97. Numărul cazurilor confirmate în București este de 31.

Caz 96 Femeie, 47 ani, din București, contact direct al cazului 45, asimptomatică, aflată în autoizolare la domiciliu

Caz 97 Bărbat, 39 ani, din judetul Dolj, întors în 05.03. din Brescia, în autoizolare până în 12.05 când se internează la Spitalul de boli infecțioase din Craiova cu simptome specifice.

Alte șase cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 95. Ultimii pacienți sunt din Neamț, Bacău, Iași și Caraș-Severin, iar printre ei se află și un copil de 1 an.

Caz 90. Femeie, 64 de ani din Neamț, venită din Italia in 09.03 confirmată in 13.03
Caz 91. Copil, 1 an din Bacău, contact cu mătușa venită din Italia in 03.03 confirmat in 13.03. Mătușa este asimptomatică urmează testarea.
Caz 92 Femeie, 41 ani din Iași, lucrează in Mureș venită din Dubai in 08.03; face naveta Iași -București; din 09.03 a mers la serviciu; debut in 12.03 confirmată in 13.03
Caz 93. Femeie, 41 ani din Iași, sosita din Franța internata în Spitalul de boli infecțioase Iași în 13.03 confirmată în 13.03
Caz 94. Femeie, 27 ani din Caraș Severin, sosita din Italia în 10.03, carantinată în Dâmbovița confirmată in 13.03
Caz 95. Bărbat, 55 ani din Caraș Severin, venit din Italia carantinat în Dâmbovița confirmat 13.03.

Ce presupune scenariul 3

Toate spitalele de boli infecțioase se vor ocupa exclusiv de epidemia de coronavirus, deja la Matei Balș din București se fac pregătiri de externare pentru românii cu alte infecții.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat că la nivel mondial au fost dezvoltate 4 scenarii privind evoluția epidemiei de coronavirus.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a explicat, miercuri,că România este în scenariul 2, autorităţile se pregătesc pentru scenariile 3 şi 4, iar în scenariul 3 se va face un triaj la fiecare spital, atât al bolilor de bază, internările urmând a se face doar pentru cazurile urgente, dar şi un triaj epidemiologic.

Transmitere susținută, pe scară largă – presiune asupra sistemului de sănătate. În această etapă, nu mai este necesară identificarea contacților, iar raportarea cazurilor trebuie să fie simplificată și bazată pe serviciile primare de sănătate.

În cadrul spitalelor apare procedura de triaj și de izolare a cazurilor care necesită îngrijiri și limitarea presiunii exercitate de populație. Mai mult, este necesară implementarea de mă

Transmitere susținută, pe scară largă – suprasolicitarea sistemului de sănătate. Din acest moment, capacitatea spitalelor este suprasolicitată, atât serviciile de urgență, cât și serviciile de terapie intensivă.

Pot apărea deficiențe în disponibilitatea personalului medical, materiale de protecție, kituri de testare a infecției. Din acest punct este necesară activarea planului de urgență, amânarea serviciilor de sănătate non-urgente, identificarea de spații suplimentare de îngrijiri medicale și redistribuirea resurselor sanitare la nivel european, notează raportuldegarda.ro.

Care sunt cele patru scenarii

Primul scenariu implică între 0 şi 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea unui între 25 şi 100 de persoane. Scenariul nr.3 se activează atunci când sunt între 100 şi 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmaţi peste 2.000 de bolnavi cu noul tip de virus.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: „Nu scenariul 3 e important, ci ne gândim la scenariul 4. Vom trece probabil prin starea de alertă”

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, spune că autoritățile de la noi sunt concentrate mai mult pe scenariul 4, când România va avea peste 1.000 de cazuri cu noul coronavirus.

„Nu este cel mai important scenariul 3, va fi important când trecem în scenariul 4, e foarte posibil, căntârim cât mai mult scenariul 4, adică din momentul cu peste 1000 de pacienți. Ne dorim să întârziem cât mai mult ajungerea acolo. Acum ne permitem luxul să internăm toți pacienții, inclusiv cu formele ușoare, în spitalele de boli infecțioase, din dorința de a limita cât mai mult trasmiterea bolii”, a declarat Victor Costache, vineri seara.

Ministrul Sănătății spune că s-a dorit evitarea unor greseli făcute de alte state care au permis pacienților cu forme ușoare de infectare să stea la domiciliu. Pacienții nu au respectat însă regimul de izolare, iar virusul s-a răspândit mai repede.