Prima pagină » Coronavirus » ȘCOLI ÎNCHISE. Homeschooling, sfaturile unui veteran al educației de acasă

ȘCOLI ÎNCHISE. Homeschooling, sfaturile unui veteran al educației de acasă

ȘCOLI ÎNCHISE. Homeschooling, sfaturile unui veteran al educației de acasă
Părinții sunt sfătuiți să învețe împreună cu copiii

Gabriel Curcubet, cel care a înființat acum aproape 18 ani Asociația Home Schooling România, le împărtășește experiența personală cu părinții care trebuie să gestioneze activitatea didactică a copiilor lor în perioada în care cursurile sunt suspendate, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Contactat de Gândul.ro, Gabriel Curcubet spune că ar da aceeași sfat pe care l-ar da oricând părinților, indiferent de situație:

  • Să facă un orar pentru copii; nu-i musai să fie unul ca la școală, dar să aibă timpul organizat, să nu piardă timpul.
  • Să învețe împreună cu copiii.
  • Să profite de situație și să fie mai mult timp împreună.
  • Dacă duc copiii la bunici, să aibă un program pentru fiecare zi și în cazul acela bunicii să învețe cu copiii.
  • În situația în care elevii ar trebui să meargă la meditații, pot să apeleze la Skype exact cum fac foarte mulți elevi care învață de acasă.
  • De fapt toate metodele folosite în home schooling pot fi folosite cu succes în astfel de cazuri, când elevii nu pot să meargă la școală, dar trebuie să progreseze cu materia.

Asociația Home Schooling România este prima asociație din România care și-a propus să promoveze educația acasă și să facă demersuri pentru legalizarea educației acasă în România. Fondată în 2002, asociația a organizat zeci de conferințe, la care au participat peste o sută de familii, cu scopul de a promova educația acasă, și pentru sprijinirea familiilor care fac educațiie acasă. Numărul celor care au început educația acasă a crescut la cel puțin 500 de familii din 2012 în 2015, potrivit prezentării de pe pagina de internet a asociației.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat, luni seara, că măsura închiderii unităţilor de învăţământ, între 11 si 22 martie, vizează învăţământul preşcolar, gimnazial, liceal şi postliceal, fiind valabilă atât în mediul privat, cât şi în cel de stat. „Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă după ce vom vedea evoluţia situaţiei în care ne aflăm”, a spus Monica Anisie.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR), UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au emis noi recomandări ce urmăresc protejarea copiilor și a școlilor împotriva transmiterii virusului COVID-19. În situația în care școlile se închid, recomandările includ îndrumări pentru atenuarea posibilului impact negativ al acestui demers asupra educației și sănătății copiilor. Aceasta presupune existența unor planuri solide care să asigure continuitatea procesului de educație, inclusiv prin opțiuni de educație la distanță, precum strategii de învățare online și emisiuni radio cu conținut pedagogic, și accesul tuturor copiilor la servicii esențiale. Aceste planuri ar trebui să cuprindă și pașii ce trebuie urmați pentru redeschiderea în siguranță a școlilor.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele