Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer fac un apel disperat, printr-o scrisoare deschisă transmisă joi, ca autoritățile să permită cu adevărat accesul la diagnostic și tratament al pacienților cu suspiciune de cancer, care devin „victime colaterale în lupta cu COVID-19”.
„Dacă înainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienți din patologia oncologica (cf. Globocan 2018), astăzi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat! Și cine răspunde de aceste decese evitabile? În România, NIMENI! Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Minesterul Covidului??? NIMENI!!! Opriți acest genocid si deschideți spitalele până nu este prea târziu!!!”, este apelul transmis, joi, de reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Scrisoarea deschisă vine în contextul în care bolnavii de cancer sunt forțați să stea la cozi uriașe pentru a ajunge la tratament. La institutul de oncologie din Cluj, aproximativ 500 de persoane așteaptau să fie testate pentru CPVID-19, înainte de a intra în spital, iar situația se repetă de mult timp.
Într-un alt caz semnalat recent în spațiul public, o pacientă din Galați și-a dat ultimii bani, peste 20.000 de lei, la un spital privat pentru a se opera de cancer la sân, după ce, la stat, medicii i-au recomandat să amâne intervenţia, din cauza pandemiei de COVID-19.
„Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și drept urmare la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei. E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control”, se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit reprezentanților FABC, cituația este similară pentru toti pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii: „Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe două fronturi cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cancer, numărul este de ordinul zecilor de mii. Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții”.
Reprezentanții FABC admit că măsurile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus au salvat, cu siguranță, mii de vieți, dar, în egală măsură, în contextul lipsurilor din sistemul de sănătate la nivel de resuse, organizare eficientă, infrastuctură, disponibilitate, empatie, aceste măsuri au condus la un risc crescut de mortalitate prin cancer, tocmai prin lipsa de confirmare a diagnosticului în timp util.
„Afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale”, se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit FABC, în cazul cancerului pulmonar, Ministerul Sănătății și Comisia de Pneumologie consideră că diagnosticul unui caz nou reprezintă în principiu o urgență și nu poate fi amânat până la încheierea pandemiei. Prin urmare, pacienții cu suspiciune de cancer pulmonar trebuie să facă investigațiile necesare diagnosticului (examen CT, bronhoscopie cu biopsie, evaluare a funcției pulmonare și a statusului cardiac) prin internare într-un serviciu de pneumologie non-Covid sau programare a investigațiilor în ambulator.
„În realitate, în toată această perioadă o singură unitate medicală, respectiv Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a realizat bronhoscopii, însă și acesta a funcționat la capacitate minimă. Restul unităților sanitare care ar fi putut să asigure acces la investigațiile specifice, nu s-au putut organiza în direcția asigurării unor circuitele funcționale pentru pacienții aflați în căutarea unui diagnostic. Astăzi încă nu se fac bronhoscopii, astăzi încă nu se fac tratamente chirurgicale, astăzi încă nu ne găsim medicamentele care pot face diferența între viață și moarte. În aceste condiții, este de așteptat ca o mare parte a celor peste 11000 de pacienți diagnosticați în fiecare an cu cancer bronho-pulmonar, să piardă oportunitatea de a începe un tratament, să ajungă din stadii avansate în stadii terminale ale bolii și astfel să le fie compromisă șansa la viață. Acestora li se vor adauga persoanele care deși au simptome specifice unui cancer pulmonar – infecţii pulmonare repetate, creşterea intensităţii tusei, greutate în respiraţie – nu au avut acces la servicii de medicină primară și nu au putut ajunge la un medic specialist”, au semnalat reprezentanții FABC.
„Dacă situația accesului la servicii medicale nu revine la normalitate, toți acești pacienți se vor număra probabil printre cei care primesc un diagnostic de cancer pulmonar abia dupa deces. Iar de cancer pulmonar mor peste 10,000 de oameni anual în România, aproape 20% din numărul total al deceselor prin cancer”, se arată în document.