Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.
Ministerul Sănătății a transmis joi un comunicat de presă referitor la noile reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave, informează antena3.ro.
Cele două acte normative au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de așteptare pentru transferul pacienților cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităților de tratare în unitățile dedicate din țară sau dacă evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedură simplificată și clară, astfel încât atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului.
De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave efectuat în unitățile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătății în cadrul programului acțiunilor prioritare. În același timp, continuăm demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament al marilor arşi. În luna august am obținut autorizația pentru construirea centrului din Timișoara și așteptăm avizul Băncii Mondiale pentru demararea licitației în vederea execuției clădirii. Mâine supunem aprobării Guvernului, hotărârea de guvern privind investiția de la Centrul de mari arși pentru copii din cadrul Spitalului pentru Copii Grigore Alexandrescu realizată tot în cadrul proiectului semnat cu Banca Mondială”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Comisiile care vor analiza dosarul medical vor stabili necesitatea transferului pacienților cu arsuri grave în străinătate.
Comisiile vor fi formate din trei membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie și ATI și un medic în specialitatea chirurghie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală.
Comisiile se întrunesc de urgență, la solicitarea medicului curant, în maxim 2 ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical și, după caz, aprobă transferul motivat.
Deciziile comisiilor se transmit DSU din cadrul MAI, pentru realizarea transferului către spitalele din străinătate.