Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre desfășurarea orelor de sport fără măşti: Este păcat să compromiţi tot efortul din şcoală
Andreea Moldovan, secretar de stat în MS, spune despre contrele legate de măştile la orele de sport că dacă un copil ar infecta alţii în timpul orelor de educaţie fizică ar compromite tot efortul din şcoală. În ce priveşte faza epidemiologică în care suntem, medicul spune că suntem în valul 3.
Întrebată, duminică seara, la Digi24, dacă exista vreun studiu care să arate un nivel de oxigen mai scăzut dacă se poartă masca la orele de educaţie fizică, medicul Andreea Moldovan a răspuns: „Nu, măştile chirurgicale nu sunt atât de etanşe încât să împiedice oxigenarea corectă”.
Există o creştere a infectărilor în rândul elevilor şi al cadrelor didactice, a adăugat medicul, spunând cţ există statistici internaţionale în care se arată că acolo unde s-a făcut sport fără mască a existat o creştere a cazurilor, dar „nu neapărat de la ora de sport”.
„Există un studiu. În timpul orelor de sport, elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată”
„Când păstrăm masca în toate spaţiile interioare, teoretic elevii sunt protejaţi. La sport o dăm jos, iar dacă se identifică un copil bolnav, toţi colegii care au stat lângă el sunt consideraţi contacţi direcţi şi merg în izolare. Este păcat să compromiţi tot efortul din şcoală. Este un alt studiu: în timpul orelor de sport, elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată. Un alt studiu arată că dacă merg în şir indian la educaţie fizică virusul se răspândeşte pe o distanţă mai mare”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
„Ideea este ca acolo unde putem interveni să o facem”
Întrebată despre situaţia în care aceiaşi copii mănâncă împreună în pauzele de masă, Andreea Moldovan a afirmat că
în clasele primare nu se poate impune masca de protecţie, iar pe de altă parte se consideră contact direct cel care a stat cu persoana infectată peste 15 minute, la o distanţă sub un metru, fără mască: „Ideea este ca acolo unde putem interveni să o facem”.
Întrebată, de asemenea, în ce punct al epidemiei suntem, dacă România se poate considera în valul 3, medicul a afirmat: „Da, cred că da. Depinde încă de noi să schimbăm cursul acestei evoluţii. Dacă conştientizăm că avem o problemă – mă refer la tot contextul european – sunt nişte lucruri care trebuie să ne dea de gândit”.