Secretar în Ministerul Sănătății, despre pandemia de COVID-19: E foarte posibil să ajungă și la noi un val trei
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a susținut că autoritățile române încep să se pregătească pentru eventualitatea apariției valului trei al pandemiei de COVID-19 în România în contextul în care încep să fie confirmate din ce în ce mai multe cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, care este mai contagioasă.
Andreea Moldovan a explicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 21 februarie, faptul că autoritățile române pregătesc reorganizarea secțiilor și spitalelor COVID și non-COVID în contextul în care există posibilitatea apariției valului trei al pandemiei de coronavirus în România.
Andreea Moldovan: Secțiile COVID și non-COVID din spitale vor fi reorganizate
„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca peste o perioadă să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări de prezența acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principiu, e cea care vizează copiii, are o rată mai mare de contagiozitate la această categorie, deci automat avem deja incluse grija din punctul acesta de vedere. De asemenea, rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte țări ar trebui să ne dea de gândit! Da, avem plan de rezervă pentru această creștere, pentru că ne gândim că e foarte posibil să ajungă și la noi un val 3, drept pentru care suntem în discuții în perioada aceasta și cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare, în ceea ce privește reorganizarea secțiilor și spitalelor COVID și non-COVID, pentru că trebuie să ne adaptăm”, a declarat Andreea Moldovan.
Lipsa de atenție, una dintre cauzele care fac posibilă răspândirea COVID-19. Medic: Oamenii au impresia că pandemia ar putea să treacă de la sine
Printre cauzele care fac posibilă răspândirea coronavirusului este și lipsa de atenție. În momentul în care apar relaxări ale restricțiior, oamenii ignoră pericolul la care se expun și nu mai păstrează regulile de igienă sau de distanțare.
Deși a trecut un an de la începutul pandemiei, reducerea atenției, lipsa de conștientizare a riscurlor și impresia că în aer liber ne putem relaxa sunt printre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii încă le fac și care le pun în pericol sănătatea, relatează cotidianului italian La Stampa.
E un complex de lucruri pe care îl remarcăm rapid când oamenii repetă niște greșeli. La nivel de țări s-a observat că deîndată ce numărul de cazuri scădea, scădea și nivelul măsurilor, deși se știa că numărul de infecții va crește din nou”, a spus la Digi24 Emilian Popovici, epidemiolog.