Ședință de urgență a UE după ce noua tulpină SARS-CoV-2 a fost depistată în mai multe state membre
Oficialii europeni vor avea luni, 21 decembrie, o ședință de urgență, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR), după ce noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în mai multe state membre.
Oficialii din Sănătate susțin că noua tulpină descoperită în Marea Britanie este cu 70% mai infecțioasă decât tulpina care se găsește preponderent în statele UE. Din această cauză, mai multe țări au ales să impună interdicții de călătorie dinspre și către statul insular. România, Germania, Franța și Italia sunt printre cele care au suspendat zborurile din Marea Britanie. De asemenea, și Canada a blocat zborurile din Marea Britanie.
Oficialii UE, ședință de urgență după identificarea noii tulpini în statele membre
Secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină „scapă de sub control”, în timp ce Danemarca, Italia și Olanda au anunțat că au identificat deja cazuri declanșate de noua tulpină. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că au fost detectate nouă cazuri în Danemarca și câte unul în Olanda și Australia, în timp ce Italia a declarat duminică că a detectat un singur caz la o persoană care se întorcea din Marea Britanie.
Experții Uniunii Europene consideră că vaccinurile existente împotriva coronavirusului sunt eficiente împotriva noii tulpini cu răspândire rapidă identificată în Marea Britanie, a declarat duminică Ministrul Sănătății din Germania.
„Potrivit datelor pe care le știm până acum”, noua tulpină „nu are niciun impact asupra vaccinurilor”, care rămân „la fel de eficiente”, a declarat Jens Spahn pentru ZDF, citând „discuții între experții autorităților europene”.
Jens Spahn se referea în special la vaccinul Pfizer-BioNTech, care este deja administrat în țări precum SUA și Marea Britanie și care ar urma să primească luni, 21 decembrie, aprobarea de la Agenția Europeană pentru Medicamente.
Tot luni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar urma să aprobe vaccinul anticoronavirus produs de Pfizer&BioNTech care este deja administrat în Marea Britanie și în SUA după aprobare de urgență.