Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că revenirea Statelor Unite în cadrul organizației reprezintă „o zi mare pentru OMS și pentru sănătatea mondială”.
Declarația oficialului ONU vine în contextul în care Administrația noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat revenirea țării în cadrul OMS, după ce fostul președinte, Donald Trump, decisese retragerea din această organizație, informează site-ul agenției Agerpres, care citează EFE.
„Preşedintele Biden va emite o directivă în cursul zilei (joi, n. red.), care va include intenţia Statelor Unite de a se alătura COVAX şi de a susţine ACT – Acceleratorul pentru progresul eforturilor multilaterale pentru distribuţia vaccinului împotriva COVID-19, a terapiei şi diagnosticului, pentru acces echitabil, cercetare şi dezvoltare”, a informat medicul infecționist Anthony Fauci, consilierul președintelui american pe probleme de sănătate publică, într-un mesaj adresat Consiliului de Conducere al OMS.
Șeful OMS a adăugat că suspendarea planurilor lui Trump de retragere din OMS, dar și alăturarea Statelor Unite la programul COVAX de distribuire echitabilă a vaccinurilor, înseamnă că „lumea va putea fi mai bine echipată” în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
„Suntem foarte mulţumiţi că SUA rămân în această familie”, a spus directorul general al OMS, care a subliniat că rolul acestei ţări în sănătatea mondială „este cu adevărat crucial”.
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a sistat, în iulie 2020, finanțarea destinată Organizației Mondiale a Sănătății, în contextul în care Washingtonul era cel mai important donator al OMS.
La puțin timp după ce și-a preluat funcția de președintele al Statelor Unite, Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru a evita ieșirea Statelor Unite din OMS. Ieșirea țării din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății ar fi urmat să aibă loc efectiv în iulie 2021.
Noul președinte al Statelor Unite i-a informat în legătură cu această decizie pe secretarul general al ONU, António Guterres, şi pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.