Prima pagină » Coronavirus » SIMPTOME. „Noul coronavirus devorează intestinul în câteva săptămâni”. Anunțul sumbru făcut de un specialist gastroenterolog

SIMPTOME. „Noul coronavirus devorează intestinul în câteva săptămâni”. Anunțul sumbru făcut de un specialist gastroenterolog

SIMPTOME. „Noul coronavirus devorează intestinul în câteva săptămâni”. Anunțul sumbru făcut de un specialist gastroenterolog

Unul dintre simptomele coronavirusului este insuficiența hepatică întrucât virusul SARS-CoV-2 atacă și sistemul gastrointestinal, potrivit unui specialist în domeniu. De asemenea, acesta a precizat că noul coronavirus atacă sistemul gastrointestinal în până la 30% din cazuri. 

Noul coronavirus este un virus multiorgan: nu atacă numai plămânii, ci și creierul, inima, pielea și tractul gastrointestinal, despre care se vorbește puțin, dar reprezintă o „cale” de acces importantă pentru virus, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Il Giornale, Prof. Dr. Antonio Gasbarrini, directorul unității de medicină internă și gastroenterologie de la Policlinica „Agostino Gemelli” din Roma.

În Italia, este printre primii care au realizat transplantul de fecale pentru a restabili microbiota intestinală.

„COVID poate provoca leziuni hepatice dovedite de transaminaze: am avut pacienți cu insuficiență hepatică care se explicau doar cu infecția cu COVID. Acest virus nu afectează numai sistemul respirator, ci și sistemul digestiv și, în special, atât tubul, prin urmare sistemul gastrointestinal, cât și ficatul.

Acest virus are un receptor care este prezent atât în ​​sistemul respirator, cât și în sistemul gastro-intestinal. Nu este o coincidență că, odată intrat pe cale orală, unul dintre organele care îl elimină cel mai mult în timp este sistemul digestiv. Până la 10-12 săptămâni după o infecție cu COVID, intestinul continuă să elimine fragmentele virale”, a explicat specialistul.

De asemenea, acesta a oferit și câteva sfaturi pentru cei care au un risc mai mare la a contracta o infecție virală.

SIMPTOME. Sfaturi pentru cei cu risc de infecție

„Este ultimul organ care elimină virusul după vindecare. Intestinul este un mare rezervor, în care coronavirusul este capabil să crească și să se reproducă. Sunt cele care mențin ecosistemul nostru intestinal sănătos: dintre toate, fără îndoială, fibrele și toate produsele alimentare naturale, nonindustriale sau rafinate. Fibrele și cerealele integrale fac bine tuturor, și mai mult celor cu risc de infecție virală precum cea cu COVID. Nu trebuie să bem alcool și este necesară o hidratare bogată.”, a spus Antonio Gasbarrini.

 Există tratamente specifice?

„Sistemul nostru digestiv este bogat în bacterii care locuiesc în microbiota intestinală, compus dintr-o barieră anatomică foarte delicată și sensibilă. Ca toate virusurile, la sosirea lor, afectează atât microbiota, cât și bariera intestinală. Acolo ajunge mâncarea în fiecare zi, prin urmare, dacă se dezvoltă o diaree de la COVID, primul lucru de făcut este o dietă cât mai ușoară: trebuie eliminat alcoolul, alimentele deosebit de grase, trebuie să mâncăm întotdeauna multe fibre, precum fructe, legume și cereale integrale.

Încep să apară noi studii care ne spun cât de importantă este restabilirea unei microbiote intestinale corecte. Diareea infecțioasă poate fi tratată bine cu unele probiotice, cei care au diaree determinată de COVID sau sindromul post-COVID, trebuie să facă cicluri probiotice”, a mai explicat medicul.

Care sunt cele mai frecvente simptome de Covid-19. Mega-anchetă epidemiologică pe pacienții din Europa

O mega-anchetă epidemiologică realizată pe pacienții din Europa arată care sunt cel mai des întâlnite simptome cauzate de noul coronavirus. Majoritatea persoanelor infectate a raportat dureri de cap și pierderi de miros, arată studiul publicat în Journal of Internal Medicine.

Studiul a mai relevat și că maladia poate lua forme diferite, în funcţie de vârsta şi de sexul persoanelor infectate. De exemplu, pacienţii tineri prezentau mai des tulburări ORL (urechi, nas şi gât), în timp ce vârstnicii prezentau adeseori febră, stare de oboseală şi pierderea apetitului. În plus, tusea şi febra au fost mai des constatate la bărbaţi, femeile fiind afectate, de obicei, de simptome precum pierderea mirosului, dureri de cap şi nas înfundat.

Citește continuarea aici.

Autor