Un tânăr în vârstă de 27 de ani a fost diagnosticat cu noul COVID-19 în luna martie, însă și la 6 luni de la infectare suferă din cauza bolii care și-a lăsat urme adânci în organismul lui și stilul de viață.
La 182 de zile de la infectare, Charlie Russell și-a schimbat radical viața din cauza stării de sănătate pe care o are în urma contractării SARS-CoV-2.
„Dacă aș fi știut că voi fi atât de bolnav, aș fi luat lucrurile mai în serios în martie”. Dar tot ce auzeam atunci era că dacă ești o persoană tânără și ești infectată, cel mai probabil nu vei avea deloc simptome. Sau că vei fi bolnav timp de 2 săptămâni și atât”, a povestit tânărul pentru The Guardian.
Contrar a ceea ce știa despre boală, Charlie Russell a suferit de dureri în piept, migrene îngrozitoaare, grave probleme de respirație, amețeală, epuizare, fiind unul dintre cei care prezintă simptome „pe termen lung”.
În Marea Britanie, din ce în ce mai mulți tineri contractează boala – în prima săptămână din septembrie 3366 au fost diagnosticați pozitiv.
„În prezent există această emfază pe ideea că tinerii vor fi ok și principalul motiv din cauza căruia nu ar trebui să iasă din case este că îi vor îmbolnăvi pe cei în vârstă”, a declarat Charles Shepherd, specialist în cadrul unei asociații care oferă sprijin persoanelor care suferă de encefalomielită mialgică sau sindrom de oboseală cronică. În ultima vreme, din ce în ce mai mulți pacienți care au simptome „pe termen lung” a cerut sprijinul asociației.
Aproximativ 600.000 de persoane suferă de o formă a sindromului post-covid, potrivit lui Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, care spune că aproximativ 12% dintre bolnavi raportează simptome pe aplicația Covid Tracker mai mult de 30 de zile. Unul din 200 de bolnavi susține că simptomele durează mai mult de 90 de zile.
Charlie Russell, care este fotograf specializat în teatru, a mărturisit că nu a mai putut munci deloc de când a contractat virusul SARS-CoV-2. Evoluția bolii a durat 2 săptămâni iar ulterior începuse să se simtă mai bine, dar starea i s-a agravat din nou când a simțit dureri atroce în piet – „ca și când cineva stătea pe pieptul meu”.
„Părerea mea este că mulți tineri cred, i este în natura umană, că atâta timp cât ceva nu te afectează în mod direct, nu există. Am prieteni care îns ies în puburi, ies să mănânce în oraș și nu iau lucrurile în serios. Sunt îngrijorat în privința lor”, a mai povestit tânărul care se luptă de 6 luni cu efectele coronavirusului.
Înainte de a se îmbolnăvi, tânârul de 27 de ani alerga de câteva ori pe săptămână câte 5 kilometri, însă în prezent se chinuie și să urce scările.