Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș”, a declarat marți, la B1 TV, că în prezent este greu decis un moment anume în care sistemul sanitar românesc ar putea intra în colaps din cauza numărului prea mare de bolnavi COVID-19.
Întrebat în cât timp sistemul sanitar românesc ar putea ajunge la limită din cauza numărului prea mare de pacienți COVID-19, medicul a susținut că nu se va întâmpla acest lucru până la sfârșitul anului. Totodată, medicul a precizat că e greu de avansat o dată anume, deoarece există un rulaj al pacienților.
Dacă mergem în ritmul ăsta cu îmbolnăvirile și cu procentul care ajunge la Terapie, cred că durează până după 31 decembrie, ca să spunem că am ocupat tot. Dar gândiți-vă la o variantă: oamenii ăștia care intră la terapie și cei care intră în spitale ei nu ocupă până după 31 decembrie paturile. Ei se mai și externează 95% din bolnavii internați în ”Babeș” până acum au plecat din spital pe picioarele lor și chiar ușor amuzați că au scăpat. Glumesc, bucuroși, nu amuzați. Erau bucuroși că au scăpat cu bine. Puțini depășesc 8-9-14 zile de spitalizare”, a declarat Emilian Imbri la BI1TV.
„Prin urmare, există un rulaj. Să nu ne gândim că cine e internat rămâne acolo până se umple tot sistemul. Depinde de noi de formele pe care le îmbracă boala respectivă, ca să putem externa sau să nu internăm. Cine nu are simptomatologie și nu-și dorește, că acum nimeni nu mai vrea să stea prin spitale și e și firesc, rămâne acasă. Din ei, după 5 – 6 zile, unii sun și spun că nu ar mai vrea acasă și vin la spital. Totuși, nu poți să prevezi”, a explicat medicul Emiliam Imbri, pentru B1 TV.
Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații, de la început de când a apărut și până acum, iar simptomatologia s-a modificat față de primul moment – este avestismentul unui medic. Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV, medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a vorbit despre evoluţia infectărilor cu coronavirus, dar şi despre mutaţiile suferite de acesta.